Читај ми!

Амазон укида рад од куће, сви у канцеларији пет дана недељно и без "свог стола"

Хибридни рад, који је доживео процват широм планете након пандемије коронавируса, у неким компанијама прихваћен је као нови стандард. Не и у компанији „Амазон“. Амерички гигант на пољу онлајн продаје поручује својим запосленима да ће морати да раде у просторијама компаније пет дана недељно јер се политика хибридног рада укида. Из компаније најављују да запослени неће имати свој сто већ ће седати за први слободан.

Амазон укида рад од куће, сви у канцеларији пет дана недељно и без "свог стола" Амазон укида рад од куће, сви у канцеларији пет дана недељно и без "свог стола"

Промена у америчкој компанији "Амазон" када ће се сви запослени вратити у своје канцеларије пет дана недељно, ступиће на снагу у јануару, навео је извршни директор ове компаније Енди Џеси, у допису запосленима.

„Одлучили смо да се вратимо у канцеларију на начин који је важио пре појаве ковида“, истакао је Џеси, додајући да ће то помоћи запосленима да „буду иновативнији, боље повезани и да боље сарађују“.

Енди Џеси је дуго био познат као скептик према раду од куће, али је запосленима у „Амазону“ раније било дозвољено да два дана у недељи своје радне обавезе обављају изван просторија компаније.

„Амазонов“ напор да врати запослене у канцеларије био је извор напетости у компанији која запошљава више од један и по милион људи широм света.

Запослени у седишту компаније у Сијетлу организовали су протест прошле године јер је пооштрена правила која се односе на пуну накнаду за рад од куће, која је уведена током пандемије.

„Амазон“ је отпустио организатора протеста, што је изазвало тврдње о тзв. неправедној одмазди.

У својој поруци од понедељка, извршни директор „Амазона“ истакао је да је забринут да компанија, која се дуго поносила очувањем интензитета стартапа иако је у међувремену прерасла у технолошког гиганта, види своју корпоративну културу разводњену флексибилним радом и бројним слојевима бирократије.

Енди Џеси, који је 2021. заменио оснивача Џефа Безоса на месту извршног директора, рекао је да је направио „бирократско поштанско сандуче“ како би запослени могли да се жале на непотребна правила и да компанија тражи од менаџера да се реорганизују тако да могу да надгледају више људи. 

Промене које би могле довести до смањења броја радних места 

Осим што ће пет дана у недељи радити у канцеларији, запослени неће имати свој сто већ ће седати за први слободан, најављују у „Амазону“.

Компанија је саопштила да запослени и даље може да ради од куће у изузетним околностима, као што су болесно дете или хитни случајеви у кући, као што је био случај и пре пандемије. Али, изузев у одобреном случају, очекује се да ће људи бити у канцеларијама.

Став управе „Амазона“ је у супротности са приступом Владе Велике Британије која је обећала да ће флексибилан рад учинити подразумеваним од првог дана као део новог закона о правима запошљавања који треба да буде објављен следећег месеца.

Шеф Британске привредне коморе Џонатан Рејнолдс је за лист Тајмс рекао да постоје „стварне економске користи“ за људе који раде од куће: „Постоји равнотежа коју треба успоставити, али флексибилни радни аранжмани могу помоћи предузећима да регрутују запослене из шире групе људи“.

Рад на даљину (од куће или са било које друге локације) достигао је врхунац популарности током пандемије.

Многе компаније су почеле да враћају запослене у канцеларије 2022. године, али повратак није био потпун. Од овог лета, око 12 одсто запослених са пуним радним временом у САД ради потпуно од куће, а још 27 одсто каже да има хибридну политику рада, показују резултати истраживања.

Неке банке, као и поједине технолошке компаније попут „Дела“ (Dell), тражили су ове године од запослених да се потпуно врате у канцеларије.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи