Читај ми!

Розвел, мали зелени и древни ванземаљци – теорије да нас посећују дошљаци из свемира су озбиљан друштвени проблем

Идеја да су ванземаљци већ долазили и посећивали Земљу постаје све популарнија претходних деценија – до те мере да се више не ради само о материјалу за забавне филмске сценарије или безопасном спекулисању да се убије време, већ о проблему који може да има озбиљне последице по друштво.

Розвел, мали зелени и древни ванземаљци – теорије да нас посећују дошљаци из свемира су озбиљан друштвени проблем Розвел, мали зелени и древни ванземаљци – теорије да нас посећују дошљаци из свемира су озбиљан друштвени проблем

Око петине грађана Велике Британије верује да су нашу планету посетили ванземаљци, а око седам одсто је убеђено да је видело неидентификовани летећи објекат (НЛО). Бројке су још више у САД и из године у године се повећавају.

Број оних који верује да су НЛО чврст доказ за постојање ванземаљаца порастао је са 20 одсто 1996. на 34 одсто 2022. године. Сваки четврти Американац сматра да је видео НЛО. Подаци су приближни и у другим земљама широм света.

Веровање у ванземаљце граничи се са парадоксалним, с обзиром да немамо никакве чврсте доказе о њиховом постојању. Још чудније, имајући у виду скоро бесконачне димензије свемира и раздаљине између звезданих система, чини се мало вероватним да би о постојању ванземаљаца сазнали из њихових посета. Много је вероватније да би докази да нисмо сами у свемиру дошли од сигнала са удаљених планета.

Због тога, Тони Милиган са одељења за теологију и проучавање религија Краљевског колеџа у Лондону сматра да веровање у свемирске посетиоце више није само својеврсни каприц одређеног броја људи, већ раширени друштвени проблем.

Спекулације су постале толико присутне у јавном дискурсу да су се чак и политичари и носиоци власти активно укључили или морали да одговарају на њих. Обелодањивање информација о потврђеним неидентификованим аномаличним феноменима из Пентагона привукло је огромну пажњу међу политичарима у САД.

Добрим делом за раширено веровање у посете „малих зелених“ одговорна су у новије време све популарнија становишта о злим елитама и идеја о војној и тајној клики приватних комерцијалних интереса који скривају праву истину о посетама ванземаљаца.

„Права истина“ подразумева многе случајеве виђања летелица, отмице, технолошки напредак заснован на пронађеној ванземљској технологији…

Веровање у заташкавање истине је још раширеније. „Галопово“ испитивање јавног мњења 2019. године открило је да чак 68 одсто Американаца верује да „власт зна много више о НЛО него што признаје“.

То не треба да чуди, пошто се тај политички тренд гаји већ деценијама. Џими Картер је обећао да ће обелоданити сва документа још током своје председничке кампање 1976. године, неколико година након што је по сопственом признању и сам видео НЛО. Као што је то случај и са великим бројем других „виђања ванземаљаца“, најпростије објашњење је да је видео Венеру.

Током своје председничке кампање, Хилари Клинтон је такође сугерисала да жели да „отвори документа Пентагона колико год може“, а њен тадашњи противкандидат Доналд Трамп истицао је да ће „размислити“ о томе да ли би било могуће скинути ознаку тајности са такозваних „Розвел докумената“ (алудирајући на једну од најпознатијих теорија о срушеној ванземаљској летелици у Њу Мексику из које су извучена и тела).

Бивши председник Бил Клинтон тврдио је да је послао шефа свог кабинета Џона Подесту у Област 51 – тајну ваздухопловну базу – како би за сваки случај проверио гласине о коришћењу ванземаљске технологије. Треба напоменути и да је Подеста велики ентузијаста по питању НЛО.

Тренутно најистакнутији заговорник откривања свих докумената је лидер демократа у Сенату Чак Шумер. У писању његовог предлог закона о обелодањивању свих информација везаних за виђења неидентификованих феномена учестовала су и три републиканска сенатора. У Конгресу су чак организована и саслушања, током којих су изнете неке невероватне тврдње, попут оне да су власти САД имале вишедеценијски програм прикупљања срушених НЛО.

Пентагон је протеклих година открио многа документа о летећим феноменима, али иако се ради о занимљивом штиву у њему нема много тога да се види. Посебно не нешто што би личило на сусрет са ванземаљцима. Ни близу.

Друштвени проблем

Све ове спекулације само охрабрују теорије завере, које додатно урушавају веру људи у систем и институције. Превише приче о ванземаљцима у великој мери отежава и легитимну научну комуникацију и могућност откривања микробског живота у свемиру.

Астробиологија, наука која се бави тиме, има много мање ефикасну медијску машинерију него „НЛО-гија“.

Примера ради, ТВ канал Хистори, који је делимично у власништву „Дизнија“, редовно емитује емисију о „древним ванземаљцима“, која је сада већ у 20. сезони, а канал само на Јутјубу има скоро 14 милиона пратилаца.

Насин канал астробиологије једва да има 20.000 пратилаца. Права наука тешко да може да се избори са забавним садржајем који се пакује као чињеница.

Наративи о ванземаљским посетама такође изнова и изнова покушавају да „отму“, односно преузму и измене историју и митологију домородачких култура.

Први кораци у том правцу почели су са научнофантастичном причом Александра Казанцева Explosion: The Story of a Hypothesis из 1946. године. У њој се спекулише да Тунгуска експлозија 1908. године није последица удара метеорита, већ експлозија мотора ванземаљске летелице. У причи, пад је преживела велика црна жена која је имала специјалне исцелитељске моћи, због чега је постала шаман домородачког народа Евенки.

Многе домородачке културе имају веома развијен фолклор и предања везана за звезде, која могу да буду од помоћи научницима. За разлику од њих, „НЛО-лози“ зарад привлачења пажње и публицитета често узимају предања и легенде о животу који је стигао са неба и мешају их са измишљотинама о НЛО, а све то запакују као „потиснуту историју“.

Савремени наративи о посетама ванземаљаца нису потекли од домородачког становништва, већ баш супротно – појавили су се као начин да теоретичари завера објасне како су сложене урбане цивилизације у деловима света попут Јужне Америке могле да постоје давно пре насељавања Европе.

Када се све то провуче кроз филтер контракултуре из 60-их година, наратив је окренут ка томе да су домородачка становништва некада давно поседовала изузетно напредну технологију. Слушајући разне теорије, некада давно су све домородачке цивилизације биле на нивоу развоја Атлантиде или Ваканде, измишљене афричке земље која се појављује у „Марвеловим“ стриповима.

Због свега тога, Милиган истиче да теорије о посетама ванземаљаца постају озбиљан проблем, јер не само да урушавају поверење људи у институције, штете науци и хране пламен спекулације и завера, већ и прете да промене прошлост, односно наше схватање исте.

Све указује на то да се веровање у посете ванземаљаца више не налази у домену јефтине и забавне спекулације, већ има стварне и веома штетне друштвене последице.

четвртак, 05. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару