Читај ми!

Шведска црква хоће да забрани очевима да прате младу до олтара: То није наша традиција

Шведска лутеранска црква разматра да забрани праксу да младу до олтара прати отац, јер то није у складу са њеном традицијом већ је популарнизовано кроз холивудске филмове.

Традиционално у лутеранској цркви, млада и младожења заједно ходају до олтара, за разлику од обичаја у Британији и САД где је чест случај да до олтара отац прати ћерку која се удаје.

Међутим, последњих двадесетак година, под утицајем телевизије, филмова и друштвених мрежа све више Швеђанки тражи да их очеви испрате и „предају“ на олтару.

Проблем „холивудске традиције“ већ неко време изазива бурне реакције, посебно од када је 2010. године шведска принцеза Викторија одлучила да је делимично до олтара отпрати њен отац краљ Карл Густав.

Дебата се поново распламсала након што је поднет предлог за јесење заседање цркве у ком се тражи забрана новокомпоноване праксе.

Свештеници Сара Валденфорс и Јеспер Енерот предложили су забрану.

„Релативно нови тренд да отац прати младу до олтара и онда је предаје свом будућем мужу није у нашој традицији. Иако можда звучи лепо будућим паровима, не можемо да занемаримо шта такав чин симболизује – оца који предаје малолетну девицу свом новом старатељу“, наводи Сара Валденфорс.

У шведској традицији, млада и младожења заједно једно поред другог ходају до олтара. Тренутно, одлуку да ли младу може да прати отац доноси свештеник који их венчава.

понедељак, 02. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару