Читај ми!

Привлачни тинејџери чешће пију, а ређе се дрогирају или пуше

„Кул клинци“ су одувек имали репутацију да воле да се забављају и ризикују, а нова студија указује да је такво мишљење барем делимично оправдано.

Економиста Колин Петер Грин са Универзитета за науку и технологију у Норвешкој и његове колеге Лук Вилсон са Универзитета у Шефилду и Анвен Жанг са Универзитета у Глазгову, истраживали су како лепота утиче на понашање младих људи које може да има последице и касније у животу.

Студија, објављена у часопису Journal of Economic Behavior and Organization, указује да физички привлачни тинејџери се обично више забављају и пију алкохол него њихови вршњаци, а ефекат је још израженији код младих девојака.

Утврдили смо да млади људи, који имају најпривлачнији изглед, у просеку конзумирају алкохол више и чешће се упуштају у бинџ пијење, које подразумева уношење алкохолних пића неколико дана заредом“, наводи Грин.

Атрактивни тинејџери имали су 15 одсто чешће конзумирали алкохол од својих вршњака.

Упркос томе, економисти су утврдили да су тинејџери, за које се сматра да су привлачни, ређе пушили, користили дроге или водили секс без заштите.

Истраживање је користили податке узете од америчке Националне студије здравља од адолесцентског до одраслог доба, која је започета 1994-1995. школску годину и током које су адолесценти од 13 до 18 година попуњавали упитнике у школама, а онда су обављани и интервјуи код куће.

Пропратна истраживања у оквиру студије обављана су и 1996, 2001. на 2002 и 2007. на 2008. годину.

Грин и његово колеге анализирали су податке и одговоре више од 30.000 младих људи који су учествовали у студији кроз процес одрастања – о томе колико често и колико алкохола су попили прошлог месеци, да ли су пили више дана заредом, пушили или користили дрогу. Такође су говорили о сексу без заштите и трудноћама.

Док су информације саме по себи занимљиве, истраживачи су такође зависили од података сакупљених из друге студије и физичкој атрактивности.

Одређивање нечије лепоте се чини као веома субјетивна ствар, посебно у овом случају када су одрасли људи који су водили разговоре морали и да оцене изглед тинејџера. Учесници су оцењивани на скали од један до пет. Већина оцењивача биле су жене.

Пошто имамо само само једно мишљење сваког од оних који су водили интервјуе о привлачности учесника, могла би да се примети крилатица да је лепота у очима посматрача, а да је појединачно мишљење субјективно“, истичу аутори.

Ипак, истичу да је мета-анализа из 2000. године утврдила да оцењивање лепоте није много варирало између различитих посматрача, па, иако појединачно оцењивање није идеално, аутори нове студије тврде да су њихови подаци „корисни и поуздани“.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару