Читај ми!

Многима је ипак најпотребнији стисак руке – Верско добротворно старатељство свакодневно помаже најугроженијима

Верско добротворно старатељство делује више од пола века. Бројни волонтери несебично помажу сиромашнима, болеснима, али и онима којима је потребан правни савет и подршка.

Од раног јутра у Верском добротворном старатељству волонтери припремају и деле бесплатне оброке који се овде могу добити сваког радног дана.

„Верско добротворно старатељство ради свакога дана од 9 до 15 часова, сем када су црвена слова празници и викендом не радимо, али зато сваког петка делимо те намернице дуготрајне које људи могу да користе",каже свештеник Владимир Марковић.

У Верском добротворном старатељству радним данима раде волонтери који пружају и бесплатну правну помоћ.

„Волонтирам у ВДС-у нешто мање од годину дана. Ја сам правник са положеним правосудним испитом и нашим корисницима најчешће треба саветовање из грађанског правних питања. Такође некада им треба само их упутити како институције раде, да неки проблеми јесу решиви ако се њима чине нерешиви. Некада им само треба мало координисати њихову документацију, а некада им треба само топла реч. Некад нешто и не може да се реши, али ми смо ту да барем саслушамо", изјавила је правник, Андријана Полић.

У ВДС-у волонтирају и лекари, специјалисти, укупно их је 12. Ту су и зубари.

„Ја сам студент Стоматолошког факултета. Овде долазим да асистирам у стоматолошкој ординацији Верског добротворног старатељства. Ми овде имамо два пута недељно организоване посете зубара, њих је за сада двоје. То је понедељком и четвртком. Ја тренутно, пошто сам студент, асистирам", рекла је Даница Вишњић.

Како кажу, за волонтере који овде раде заједнички именитељ је љубав.

„Мени је драго што сам дошла у један од оваквих установа, зато што мислим да нас, који смо добровољци у Верском добротворном старатељству, да све нас на неки начин окупља љубав. И не само љубав према Богу, него и љубав коју смо ми спремни да пружимо онима којима је најпотребније. Нажалост, тренутно сматрам да доста мојих вршњака није ни свесно да се један овакав волонтерски рад много исплати зато што један проведен дан у добротворном старатељству некако на мене остави неки много велики утисак и осећај испуњености када знам да сам помогла онима којима је у том моменту много значило и било најпотребније", прича једна од волонтерки.

„Ја када сам била млађа ја сам увек хтела да будем адвокат који се стварно бави проблемима, људи које ми сви знамо у нашим животима, али некако је толико постало нехумановани да је све некако корпоративна адвокатура, све је тако скупо, све је тако неприступачно, тако да ја сам покушала на неки начин, када имам слободног времена, да се бавим овим што сам стварно желела пре него што сам почела да студирам", каже друга волонтерка.

Две хиљаде оброка припремљених у централној кухињи у Земун Пољу деле се на још четири пункта у Београду. Неки од волонтера овде раде и више од 10 година. Кажу да им није тешко да перу судове, деле храну и помоћ бескућницима, обиђу људе у болницама.

„Оно што је битно је да ће људи овде да добију један људски однос. То је оно што данас фали. Данас сви имају времена и могу да купе и обезбеде било шта, али ретко ко може да вам посвети и да вам дарује своје време. Волонтери који раде овде у црквеној кухињи, свакога ко је гладан и ко дође, они приме као да је сам господ Исус Христос. И тај повратак тог људског достојанства, то је оно често што је човеку потребно да би сам решио неке своје проблеме, и да би сам пожелео да се извуче из тог стања тешког, у коме се налази", истакао је свештеник Марковић.

За све који желе да помогну или им је помоћ потребна, врата Верског добротворног старатељства у Француској улици број 31, отворена су сваког радног дана од девет до петнаест часова.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару