Читај ми!

Бања Ковиљача – врхунска терапија и призната лековитост воде и блата на светском нивоу

Природни ресурси представљају неисцрпно богатство којима наша земља обилује. Бање са термалним и минералним водама, и лековитим блатом показују велики потенцијал. Пред нама је летња сезона одмора, а међу најпосећенијим дестинацијама је Бања Ковиљача, посебно позната и у свету.

Бања Ковиљача једно је од најстаријих лечилишта у нашој земљи. Природни ресурси у терапијске сврхе овде се користе дуже од век и по. Доктор Александар Јокић, балнеолог и директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи каже да је у балнеоклиматологији – прошлост, садашњост и будућност.

„Балнеоклиматологија је најстарији вид лечења људскога рода. Тако да, хиљадама годинама се оно користи у лечењу, а сигурно да је будућност и у том. Ево зашто... Балнеоклиматологија је природни начин лечења, и сама реч, природни лековити чиниоци, а то су лековите воде, лековити гасови, лековити пелоиди, и сама клима наших лечилишта, говори да се то разликује од оних лекова које уносимо, а који су прављени у фабрикама”, рекао је др Јокић.

Додаје да хиљадама година нису показана евентуална негативна дејства балнеолошких чинилаца.

„Шездесетих и седамдесетих година прошлог века, та тзв. алтанска медицина је однела примат, и почели су да се праве лекови за све могуће болести, тако да је балнеоклиматологија била мало у запећку, али у целом свету последњих година поново иде једна експанзија развоја бања и сигурно је то нешто што ћемо и у наредним деценијама и вековима, сигурно користити”, каже др Јокић.

Природа је према нашој земљи била благородна, а природни потенцијали користе се и у медицинске сврхе, где свакако има простора за напредак.

„Србија може да се подичи тиме да има више од 300 лековитих извора, што је на тако једном релативно малом простору јединствен пример у свету. Дакле, бог нам је дао све оно што треба да имамо, остало је сада само на нама како ћемо то да искористимо. Наше бање су почеле да се развијају у време Милоша Обреновића, који је хтео да направи наше бање по угледу на најбоље европске бање у то време у Немачкој, Француској, Аустрији. То се наставило у доба Карађорђевића, онда је настао један период затишја и ево, последњих неколико година смо сведоци да је држава Србија препознала значај бања”, истиче балнеолог.

Три стотине лековитих извора као 300 километара морске обале

У свим бањама се реновирају смештени капацитети, како они хотелски, тако се улаже и у болничке капацитете, у опрему и све оно што је потребно.

„Остаје само на нама ако и радимо у бањама, да ли ћемо довољно кадра да имамо, да ишколујемо да би то могли да користе. Ево, сведоци смо и да је до сваке скоро наше бање у наредних годину и две, доћи ће или аутопут или брза саобраћајница или нови магистрални пут, значи све оно што је на нивоу државе препознато, и надамо се да ћемо успети да те наше потенцијале искористимо. Верујте ми, 300 лековитих извора – мислим да је већи потенцијал него 300 километара морске обале, само ако се добро искористи, јер сезона у бањама је 365 дана у години”, сматра саговорник Дневника.

О Ковиљачи се прича на међународним стручним конгресима

Доктор Јокић је нагласио и који су то елементи по којима је Бања Ковиљача специфична: „Оно што нас разликује од многих бања то је, поред ове наше историје и традиције, организовано лечење које постоји од 1858. године. Оно најважније то је наша сумпоровита вода. Ми смо знали да је она лековита и квалитетна, али тек да су светски стручњаци урадили анализу наше воде и нашег блата, и када су написали, и по светским конгресима причају да је то једна од најлековитијих вода на свету, и за Бању Ковиљачу је записано да је једна од најбољих балнеолошких болница, не у Источној Европи, него у целом свету. То је природни ресурс који се користи на прави начин”, каже др Јокић, и додаје да се Бања може похвалити квалитетним медицинским кадром и научним радом.

„Данас на енглеском језику у часописима можете наћи доказ да су наша вода и наше блато, да су изузетно лековити. А шта свет каже о томе, шта се ради у Бањи Ковиљачи – ми смо испунили скоро све светске стандарде који су потребни за рехабилитацију и бањско лечење. Испунили смо, ево, други пут у три године стандарде државе Аустрије и ми смо држави Аустрије продали бањско лечење. И врхунац свега тога је да смо добили Светски конгрес балнеолога који ће се за непуне две године, одржати у мају у Ковиљачи, први пут у историји како Југославије, тако и Србије”, закључио је др Александар Јокић, балнеолог.

У Србији има више од 50 бања, по чему је наша земља једна од најбогатијих у Европи.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару