Читај ми!

Колико име које носимо утиче на наш живот

Свако име има своје значење и симболику, нека могу да одреде и наш животни пут. Шта одређује избор личног имена и како се појединац у своме животу носи са значењем свога имена?

Властита имена уз себе носимо читавог живота. Може изгледати неприметно, али од личних имена може да зависи и какво ћемо искуство света стицати.

„Постоје нека имена која су културолошки пожељна, мање или више, која покрећу симпатије, покрећу блискост. Нека имена која нам нису позната и онда некако немамо очекивања. Кад немамо ниједну особу у нашем окружењу која се тако зове и онда будемо помало збуњени и скептични, јер име постаје саставни део личности, односно онога како доживљавамо себе“, напомиње психотерапеуткиња Кристина Брајовић Цар.

Лична имена су први знаци који нам се додељују и са којима најпре ступамо у свет. Именовање је за онога ко даје име детету велика одговорност.

„Не само да је одговорност него је и ствар компромиса, преговора. Имамо две традиције, две породице које се сусрећу и где треба да дође до имена које носе значење за једно и за друго“, додаје психотерапеуткиња.

У нашој традицији уобичајено је да се имена бирају из корпуса имена која су у породици постојала.

„Тај контакт са прецима, са неким прошлим временима, могу да додају да им буде својеврсна подршка сада и овде. То је сада добар сценарио, али имамо и сценарио да се не осећају, не само у тинејџерским годинајима, него и касније у одрастању, дорасли тим великим наративима који се испредају око имена порекла“, напомиње Брајовић Цар.

Име може утицати и на то како ће се његов носилац оријентисати у будућности.

„Дешава се понекад и нешто што је исто феномен за себе – да особа развија оне карактеристике код себе које су у складу са тим како друштво опажa њено име. Да ли је то име које је кратко, лако буди неке пријатне асоцијације, лако се памти и онда се очекује топлота, срдачност, доброта, шта год. С друге стране, нека имена којa се везују за историјске неке важне личности, која носе овај терет високих очекивања, такође могу да обликују то шта особа чини везано за своје образовање, односе, изборе које прави, професионалне циљеве и да некако настоји да у својим животним постигнућима буде дорасла имену“, закључује Кристина Брајовић Цар.

Nomen est omen – говорили су Латини. Име не мора бити одлучујући фактор за ток нашег живота, али својим звуком, значењем и различитим конотацијама може утицати на поједине сегменте нашег понашања.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару