Читај ми!

Не пијте алкохол да бисте лакше заспали у авиону – можете имати трајне последице

Знак „вежите појас“ је искључен, а пред вама је вишечасовни лет. Како би прекратили врме и одморили се тражите од кабинског особља чашу вина да вам помогне да брже заспите. Та тактика није тако добра идеја, према резултатима новог истраживања.

Не пијте алкохол да бисте лакше заспали у авиону – можете имати трајне последице Не пијте алкохол да бисте лакше заспали у авиону – можете имати трајне последице

Авиони који лете на висинама око 2.438 метара су хипобарични, што значи да су ваздушни притисак и нивои кисеоника нижи од типичних услова на Земљи. Уколико током лета комбинујете конзумирање алкохола и спавање, већа је вароватноћа да ћете пасти у хипоксију – смањену количину кисеоника у ћелијама и ткивима – према резултатима студије објављене у часопису Торакс.

„Молим вас да не пијете алкохол у авиону“, апелује главна ауторка студије, др Ева-Мариа Елменхорст, са Институту за аерокосмичку медицину у Келну, у изјави за Си-Ен-Ен.

Да би истражили ефекте алкохола током лета авионом, научници су створили атмосферско окружење слично кабини авиона у лету. Током две ноћи, 48 здравих одраслих особа спавало је четири сата у два различита окружења – једном без алкохола и једном након што су попили еквивалент две чаше вина или лименки пива.

Код испитаника који су пили алкохол, истраживачи су приметили смањену количину кисеоника и повећан број откуцаја срца, показала је студија.

„Комбинација узимања алкохола са спавањем у хипобаричним условима представља значајно оптерећење за срчани систем и може довести до погоршања симптома код пацијената са срчаним или плућним обољењима“, наводе истраживачи.

Студија је изведена на малом узорку, али пружа почетну тачку са које би научници требало да наставе да истражују однос између сна, лета и алкохола, каже кардиолог др Ендрју Фриман, директор  одељења Кардиоваскуларне превенције и здравља у Националном јеврејском здравственом центру у Денверу, који није био укључен у поменуто истраживање.

Многи људи пију у авиону како би лакше заспали у неоудобној кабини, али то негативно утиче и на дугорочно здравље и на непосредни циљ да се мало одморе, кажу стручњаци.

Алкохол вас успављује, али не даје квалитетан сан

Аутори студије нису само прикупили податке о напрезању срца. Такође су детаљније погледали квалитет сна учесника. Није било сјајно.
Време у РЕМ спавању – фази брзог покрета очију која може бити важна за консолидацију памћења и опоравак мозга – било је краће за људе у авионским условима који су имали алкохол, показала је студија.

Налаз није изненађење, каже др Фриман. Алкохол вам може помоћи да заспите, али квалитет није тако добар као кад сте трезни, напомиње

„Многи су били сведоци како изгледа сан људи пуно пију. Њихово хркање и апнеја у сну су много озбиљнији“, додаје др Фриман.

Количина сна под утицајем алкохола такође има тенденцију да буде другачија, истиче др Шалини Парути, кодиректор Медицинског и истраживачког центра за спавање у болници Св. Лука у Честерфилду, Мисури.

Алкохолисани људи углавном имају испрекидан сан, што значи да се чешће буде и не спавају толико дуго, наглашава др Парути.

„Људи углавном размишљати само о непосредном ефекту – то ће ми помоћи да брже заспим – али забораве на све друге ефекте алкохола“, истиче докторка.

Посебно треба бити опрезан и не мешати средства за спавање са алкохолом, јер појачавате седативне ефекте, напомиње др Фриман.

„Више пута сам видео људе који узимају таблете за спавање у комбинацији са алкохолом, што је велики проблем. У тим случајевима је често неопходна хитна медицинска помоћ“, каже доктор.

Како се одморити пре доласка на одредиште

Ако је могуће, покушајте да се држите својих природних циклуса и током лета, саветује др Фриман – мада то није увек могуће.

На пример, покушајте да одаберете лет који је у складу са вашим обрасцима спавања, тако да одете на спавање одмах по слетању или да спавате током лета и започнете дан када дођете на одредиште.

Не покушавајте да на силу останете будни или да спавате

Избегавајте стварање циклуса спавања и будности са превише стимуланса као што су кафа или енергетски напици и успављивача попут алкохола, додаје др Фриман.

Затим, останите хидрирани, јер летење обично укључује суво окружење и људи се не хидрирају како треба, наводи доктор. Најбоља ствар за пиће је вода.

Храна која се сервира на аеродромима и у авионима може бити слана, масна и јако прерађена, тако да др Фриман препоручује или да понесете сами нешто квалитетно или да пронађете неку од аеродромских опција које су лакше и углавном биљне.

Вежбање вам такође може помоћи да боље спавате, па избегавајте лифтове и покретне степенице и траке, већ што више ходајте по аеродрому. Током дугог лета с времена на време устаните и промрдајте се.

„Последња ствар коју ћу истаћи је да постоји много доказа који указују да плава светлост коју емитују екрани што омета наше обрасце спавања“, каже доктор.

„Ако покушавате да спавате у авиону, размислите о набавци слушалица за поништавање буке и покушајте да не користите екран, посебно док чекате да авион полети“, предлаже др Фриман.

Можда је теже задржати здраве навике у данима када се спремате на пут авионом, али улагање напора да то урадите може вам помоћи да стигнете на одредиште и да се осећате добро и будте спремни за авантуру, каже др Фриман.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије