Читај ми!

Шта треба спаковати у путну апотеку када кренете на одмор

Ускоро почиње сезона одмора. Свако од нас када се спрема за пут пакује и неке лекове и медицинска средства за „не дај боже”.

Шта би све требало да се нађе у тој путној апотеци, у „РТС ординацији” је објаснила магистар фармације Валентина Живадиновић.

Шта треба да припреме за пут они који користе неку терапију за хроничне болести?

„Некако, генерално, када се припрема одмор, често се заборави та хронична терапија да се понесе, па то увек треба да подсетимо или се не понесе довољно. Уколико се користе специфични лекови, нарочито лекови који делују на централни нервни систем, за многе земље је потребно понети и извештај лекара, односно налаз који добијемо од лекара специјалисте, јер при преласку границе, то може да буде проблем и да цариници траже и да нас врате са границе због тог разлога”, рекла је фармацеуткиња и додала је да извештај увек треба носити ако се користе седативи, антидепресиви, антипсихотици.

Шта би требало спаковати од лекова за стомачне тегобе?

„Пре свега, људи који имају болест путовања, они понесу то што им је потребно да би избегли ту мучнину током путовања. Међутим и људи који немају иначе проблем током вожње аутобусом, аутом, авионом, уколико планирају неко крстарење или било какву вожњу бродом, просто треба да понесу како би спречили те евентуалне мучнине или да их зауставе уколико се јаве.

Оно што се често јавља су проливи, односно дијареје у току или вожње или због промена начина исхране, воде која се тамо конзумира, уколико се оде на море, односно неко пливање, прогута се вода, ту често долази до пролива, тако да увек у путној апотеци треба имати нешто да се тај пролив заустави, неки активни угаљ или неки пробиотик, то је сад већ индивидуално какве су чије потребе”, објаснила је фармацеуткиња Живадиновић.

Нека од истраживања показују да пробиотици не могу увек самостално решити проблем пролива, али да код путничких дијареја најбоље делују три културе: Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Sacharomyces Boulardii.

Да ли медицински угаљ и без лека против пролива може зауставити стомачне проблеме?

„Може, зависи од тога колико особа одреагује и колико је интезивна дијареја и колико брзо одреагујемо. Код медицинског угља је јако битно да се узме довољна доза, људи често мисле попио сам једну и биће довољно, углавном то није тако и треба водити рачуна уколико се узима нека терапија уз медицински угаљ, јер он како везује токсине, тако везује и лек и тај лек неће деловати”, нагласила је фармацеуткиња Живадиновић и додала да треба да прође бар два сата између узимања медицинског угља и неког другог лека.

Ако дијареју прати повраћање, да ли треба нешто користити само за повраћање?

Фармацеуткиња Валентина Живадиновић каже: „И ако нема повраћања, потребна је та рехидратација, и при дијареји и при повраћању, долази до губитка електролита, зато је битно да се понесе и неко средство за рехидратацију. Ту имамо широк спектар облика, да ли је то прашак, таблете, то је мање битно, али је битно да увек имамо ту надокнаду електролита. Сад су ти препарати постали сведенији, није више потребно попити пола литре тога да би се то средило, сад је то све узнапредовало и лакше за примену.”

Да ли може нешто да помогне или реши „синдром туђег купатила” тј. затвор?

„Тај синдром туђег купатила је негде у глави, свакако постоји неки лакши лаксативи, то су или нека биљна влакна или макроголи који су прилично безбедни, сви раде на принципу везивања воде, да унесемо довољно течности”, рекла је фармацеуткиња.

Да ли је потребно понети и антиалергијску крему или су довољне само таблете антихистаминика?

„Требало би да су таблете довољне. Ја локалне антихистаминике ретко када и саветујем у апотеци, просто, сви уједи се везују за сунчано време, за неко лето, а са свим тим локалним антихистаминицима не смемо да се излажемо сунцу, могу да остану флеке, јер су локални антихистаминици фотосензитивни. Постоји доста препарата који су на биљној бази, ту је ментол, камилица, која ће исто фино да ублаже саму реакцију, али ако је нека озбиљна алергија, у реду је и да се намаже и антихистаминик”, објаснила је фармацеуткиња и додала да се код сунчанице треба одморити, склонити са сунца и узети препарат за рехидратацију, јер код сунчанице долази до већег губитка течности.

Шта треба понети за повреде коже?

„То су они стандардни локални антисептици, алкохол за око ране, хидроген може и на рану да се очисти, нешто и у спреју, има доста прашкова и антибиотских у спреју који могу да помогну уколико је нека озбиљнија рана. Свакако треба код себе имати и стерилне компресе, то је врло практично у односу на газу, јер када узмемо газу, исечемо, она престаје да буде стерилна, ако је оставимо за касније”, рекла је фармацеуткиња Живадиновић.

Да ли треба понети и капи за очи?

„Наравно, свакако треба имати код себе оне стерилне ампулице и физиолошког раствора, просто, најпрактичније су да се око очисти ако је нешто упало, такође капи борне киселине је први избор да се смири уколико крене неки упални процес и наравно вештачке сузе, да се та влажност ока одржи и тако ћемо спречити да дође до неке даље иритације”, закључила је за „РТС ординацију” магистар фармације Валентина Живадиновић.

субота, 13. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару