Читај ми!

Статистика угриза ајкула – где се и како највише страда

Флорида је проглашена за светску престоницу напада ајкула – на врху је листе по броју неиспровоцираних уједа у 2023. години.

Статистика угриза ајкула – где се и како највише страда Статистика угриза ајкула – где се и како највише страда

Према Међународној бази података о нападима ајкула који је објавио Музеј Флориде, у области округа Волусија од 1882. до данас забележен је 351 непровоциран напад ајкула, затим 159 у Бруарду и 83 у Палм Бичу.

Извештај Базе података о нападима ајкула из 2023. наводи да је Флорида прошле године имала највише ничим изазваних уједа у САД са 16, што значи да та држава представља 44 одсто од укупног броја угриза у САД и 23 одсто ничим изазваних уједа забележених широм света.

Међутим, у извештају се наводи: „Ово је ипак ниже од последњег петогодишњег годишњег просека Флориде“.

Флориду прати осам уједа ајкула који су се догодили на Хавајима 2023. године, од којих је један био фаталан. Следећи је Њујорк са четири угриза, пре Калифорније са два; од којих је један био фаталан.

Северна Каролина је забележила три уједа ајкуле 2023. године, Јужна Каролина два, а Њу Џерси један.

Од 16 угриза забележених на Флориди, осам их је било у округу Волусија. „Осам преосталих уједа су била у округу Бруард, Сент Луси, затим у Мајами-Дејду, Палм Бичу, а следе, Ескамбија и Пајнелас.

У Извештају се наводи да је укупан број непровоцираних уједа ајкула на глобалном нивоу био нешто већи од просека прошле године.

Све у свему, САД су биле на првом месту, а следи Аустралија са 15 уједа ајкула, од којих су четири била фатална, према извештају из 2023.

У извештају се наводи и да је 42 одсто жртава напада ајкула сурфовало или се бавило спортом на дасци у време напада.

Када их је ајкула ујела, њих 39 процената је пливало, 13 процената је ронило, а активности за шест процената жртава уједа су наведене као „остало“.

среда, 19. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије