Читај ми!

Мој пас, веган - да ли је то здраво за вашег љубимца

Пре две године објављена је студија у којој се тврди да је нутритивно исправна веганска исхрана „најздравији и најмање опасан избор исхране за псе“. Професори из Универзитета у Ливерпулу су пак недавно објавили студију која оспорава те налазе.

Мој пас, веган - да ли је то здраво за вашег љубимца Мој пас, веган - да ли је то здраво за вашег љубимца

На основу анализе података које је првобитна студија користила, професор Александар Џерман, специјалниста ветерине за мање животиње, и професор Ричард Барет Џоли са Одељења Ветерине и неурофармакологије Универзитета у Ливерпулу тврде да је „повезаност између исхране и здравља пса у најбољем случају минимална".

Постоји неколико објављених студија о здравственим ефектима веганске хране за псе. Неке су експерименталне кохортне студије, где се прате различити здравствени показатељи док се пси хране веганском исхраном.

Најдужа је била 12-месечна студија објављена 2024. године, у којој је 15 паса јело суву храну за псе направљену од састојака на бази биљака. Сви пси су остали здрави и није било очигледних нежељених ефеката.

Међутим, пошто није постојала контролна група, професори Џерман и Барет Џоли наводе да се не може претпоставити да то значи да је исхрана заснована на биљним састојцима боља од оне конвенционалне.

Неке објављене студије тврде да је боље здравље паса који су храњени веганском храном у односу на друге врсте хране. Међутим, тее студије су заснивале своје налазе на информацијама из анкета власника.

Резултати таквих студија ослањају се на сећања и перцепције власника, што доводи у питање објективност резултата истраживања.

Највећа од ових студија на ову тему, објављена 2022. године, прикупила је податке од више од 2.000 власника паса. Садржала је информације и о власницима и њиховим псима, укључујући, наравно, врсту хране коју су пси конзумирали.

Од власника је затражено да се присете детаља о ветеринарској нези својих паса (као што су број интервенција и лекови) и да дају сопствену процену о томе – колико верују да је њихов пас здрав.

Резултати те студије сугеришу да пси храњени веганском исхраном изгледају боље од оних који су храњени конвенционалном исхраном. Међутим, статистичке анализе нису истраживале утицај важних фактора као што су старост или раса пса или карактеристике власника.

Шта је показала нова студија 

„Спровели смо даљу анализу података из оригиналне студије, користећи различите статистичке технике, ефикасно креирајући моделе за објашњење података. Тестирали смо ефекте других варијабли власника и паса, као и исхрану пса и власника.

На пример, погледали смо старост, пол и образовни статус власника, као и пол, расу, старост пса и да ли су стерилисани. Неки статистички модели су такође укључивали факторе попут ветеринарске неге", навели су истраживачи.

Открили су да су мишљења власника о здрављу пса најснажније повезана са годинама пса: власници млађих паса су пријавили да су бољег здравља. Друге варијабле (као што су старост власника, образовање власника и величина расе) такође су представљене у новој анализи. На пример, професори су открили да су млађи власници чешће пријављиваили да су њихови пси бољег здравља.

Модели који су најбоље објаснили податке укључивали су фактор ветеринарске неге. На пример, чешће посећивање ветеринара било је повезано са лошијим здравственим стањем које је пријавио власник.

„Међутим, веза између веганске хране за псе и здравља које је пријавио власник била је минимална у свим нашим моделима, без обзира да ли смо укључили варијабле ветеринарске неге или не. Када узмете у обзир друге варијабле, ефекат веганске хране за псе нестаје", пише у објављеној студији.

Аутори студије су истраживали и како се десило то да су раније анализе сугерисале позитиван ефекат веганске исхране код паса: „Једна од могућности је да је анкетна популација била недовољно шаренолика, са много више веганских паса него што се очекивало – 13 процената у поређењу са око свега један одсто, колико их има у општој популацији. Такође смо открили да су скоро сви власници који су хранили своје псе веганском храном и сами конзумирали веганску или вегетаријанску исхрану. То је забрињавајуће, јер, ако верујете да је веганска исхрана најбоља, то може несвесно утицати на перцепцију здравља вашег пса".

Без чврстог закључка

На крају, професори Џерман и Барет Џоли наводе да се не може извући чврст закључак о томе која је врста исхране заправо најбоља за псе из равих постојећих налаза. Међутим, истичу да, без обзира на ограничења коришћења извештаја власника, не постоји значајна повезаност између храњења веганском храном и здравља паса. Уместо тога, сматрају – друге варијабле ће вероватно бити далеко важније.

„Већина комерцијалне веганске хране за псе је формулисана на исти начин као и конвенционална исхрана. Осим што се користе само биљне сировине, таква веганска храна за псе се производи истим производним процесима. Многи састојци су такође исти. Имајући у виду такве сличности, било би изненађујуће да једна врста даје изразито бољи ефекат на здравље", кажу истраживачи веганства код паса.

На крају крајева, како професори кажу, најважнија ствар за здравље пса је да исхрана буде правилно формулисана тако да задовољава све есенцијалне потребе за хранљивим материјама, у складу са смерницама заснованим на доказима.

Према до сада објављеним подацима, нису идентификовани велики здравствени проблеми код храњења паса веганским намирницама исхраном. Међутим, докази не сугеришу да постоји било каква значајна здравствена корист.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару