Читај ми!

Како се на природан начин решити тамних подочњака

Тамни кругови испод очију муче многе, и осим што су некада естетски проблем, могу бити и симптом промена здравственог стања. Тамни кругови испод очију обично су уочљивији када сте уморни. Други фактори начина живота који могу допринети тамним круговима испод очију су пушење, превише алкохола и стрес. Постоје природни начини односно методе којима можете пробати да макар ублажите – подочњаке.

Како се на природан начин решити тамних подочњака Како се на природан начин решити тамних подочњака

Углавном су израженији са годинама. Уз натечене капке и кесице, подочњаци могу бити још уочљивији. Обично нису медицински проблем али будите опрезни. Ако на пример, приметите промене само на једном оку које се временом погоршавају, разговарајте са здравственим радником. Ако кућни лекови не помогну, такође се обратите лекару, односно дерматологу.

Дерматолог може предложити креме на рецепт и друге третмане за побољшање изгледа ваше коже. Ласерска терапија или хемијски пилинг могу такође бити од помоћи.

Благи до умерени подочњаци могу се третирати стављањем нечег хладног на подручје испод очију. Видљиви крвни судови могу допринети тамним круговима испод очију. Покушајте да држите хладну, мокру крпу на том подручју како бисте смањили видљивост крвних судова.

Можете да користите хладну кашичицу или врећицу смрзнутог грашка умотану у меку крпу. Многи производи за кожу око очију доступни су на тржишту. Потражите креме или серуме који садрже састојке као што су кофеин, витамин К, витамин Ц.

Некада може да помогне трик са јастуцима. Када легнете у кревет, подигните главу што више на јастук. Ово помаже у спречавању надутости узрокованих накупљањем течности у вашим доњим капцима.

Важно је и да спавате довољно. Недостатак сна може учинити сенке и кругове које већ имате – очигледнијим.

Осим хигијене сна, нега нежног подручја коже око очију подразумева и коришћење креме са СП фактором. Користите крему широког спектра са СПФ од најмање 30, чак и у облачним данима.

Избегавање конзумирање већих количина алкохола јер то може да појача тамне кругове испод очију.

Ако пушите, покушајте да престанете. Постоји много опција за услуге и производе за престанак пушења који ће вам помоћи да престанете. Обратите се лекару који ће Вас упутити на најбољи програм одвикавања од дувана за Вас.

Један од најефикаснијих и веома лаких начина за борбу против тамних кругова испод очију је употреба хладних кесица чаја. Користите зелени чај или кесице чаја од камилице за брзе резултате. Сматра се да кофеин из чаја помаже у сужавању крвних судова што смањује проток крви, помажући у ослобађању од тамних кругова.

Потопите кесице у воду и охладите у фрижидеру. Извадите из фрижидера и нежно их положите на оба ока на 10 до 15 минута. Понављајте процедуру редовно.

Рендани кромпир или рендани краставац је један од најефикаснијих кућних лекова за тамне кругове под очима. Такође, помажу у смањењу надутости. Витамини, антиоксиданси и антиинфламаторна природа овог расхладног поврћа помажу у смањењу упале око очију, а такође помажу у спречавању додатног тамњења подочњака.

Нарендајте мало сировог кромпира или краставца и ставите комадиће на очи. Опустите се и уклоните их након 10 до12 минута. Алтернативно, можете исцедити сок од кромпира или краставца. Узмите вату, натопите је соком и ставите преко очију. Уверите се да је цела област око тамних кругова покривена. Оставите минут до три минута и исперите хладном водом.

Хладно млеко има својства која веома пријају кожи

Хладно млеко је природно средство за чишћење коже ок очију и познато је да помаже у уклањању подочњака док умирује осетљиву кожу. Садржи млечну киселину, која помаже у смањењу надутости, а поред тога, калијум у млеку омогућава кожи да остане боље хидратизована, остављајући вам мекшу кожу.

Умочите вату у хладно млеко и нанесите је на подручје око очију. Држите га неко време, а касније исперите очи хладном водом. Поновите најмање три пута недељно.

Алоје вера такође помаже у храњењу коже, спречавајући прерано старење. Нежно нанесите алоје вера гел испод очију и масирајте пет до седам минута. Немојте испирати осим ако добијете непријатан осећај лепљивости.

Још један испробан природни лек за умањење тамних кругова испод очију је мешање бадемовог уља и лимуновог сока. Активна компонента лимуновог сока је аскорбинска киселина, и заједно са другим хранљивим састојцима помаже у смањењу задржавања воде што може изазвати натечене кругове око очију. Такође има благо дејство избељивања, међутим, када се користи неразређен може имати супротан ефекат и оштетити кожу, зато увек будите опрезни.

Узмите кашичицу бадемовог уља и неколико капи лимуновог сока, помешајте их и нежно нанесите на подручје око очију. Умасирајте и оставите да одстоји два до три минута. Добро исперите.

За крај, наведимо још један природни „лек“ за подочњаке, а то је – парадајз. Парадајз је природно средство за избељивање. Такође садржи антиоксиданте који помажу да се боја коже око око очију задржи светлом.

Помешајте кашичицу сока од парадајза са кашиком лимуновог сока и нанесите на кожу око очију. Пустите да одстоји око 10 минута и исперите хладном водом. Такође, борбу против подочњака можете водити и „изнутра", па се тако препоручује да конзумирате  сок од парадајза помешан са мало лимуновог сока и листова нане.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару