Читај ми!

Ни киша, ни снег, ни пандемија не могу да их зауставе – улични свирачи и љубав према послу који даје слободу

Њима плата не леже на рачуне, него у шешире и кутије за инструменте. Завршен је конкурс за уличне свираче. Иза љубазних осмеха и веселих нота крију се различите животне приче и судбине уличних забављача.

Предраг Станковић свира од средње школе. Завршио је музичку школу „Станковић“, а улични музичар је више од 10 година.

„Изашао сам на улицу да бих могао да свирам оно што волим. Ја сам иначе стара школа, пратим тај енглески рок, или евентуално неке осамдесете, деведесете када је патетика била у моди, шансоне, баладе, што ми обично у локалима прескачу, пошто ми увек треба да забављамо народ“, каже Предраг.

Најчешће га можете чути код семафора на углу Краља Милана и Ресавске улице. Каже да није случајно изабрао ово место – пролазници хтели, не хтели, морају да се зауставе док чекају зелено светло. С обзиром на то да му је ово једини извор зараде, често свира и кад је хладно, а током короне морао је да свира и на -10 степени.

„Видео сам да границе мојих могућности могу још мало да се продуже. Прсти се смрзну у пет минута, после десет минута човек једноставно огугла на то“, изјавио је Предраг.

И Данилу Анђелковићу свирање на улици једини је извор зараде. То је, иако је школовани музичар, изабрао зарад слободе. За публику каже да се много променила за 13 година, колико свира.

„Сада се ређе задржавају, а то је оно што нас највише испуњава када свирамо, неко слуша и онда постоји једна повратна спрега између музичара и слушаоца, тада музичар даје више од себе, просто је мотивисанији. Сад треба смишљати стално нешто ново да би се пажња првикла“, рекао је Данило.

Да би наступали, улични свирачи морају да имају дозволу Града Београда која се добија за једно место на две године. Међутим, музичари сматрају да правила треба да буду другачија.

„То постане бесмислено када кренете да срећете исте људе, исти људи вас. Да не би дозволе биле рогобатне, да не би на једном папиру било исписано много локација и различитог времена, што је тешко унапред и планирати, тако да би било најбоље да неко ко има дозволу добија могућност да наступа, ко има довољно добар резултат на аудицији може да бира где ће стати да онлајн резервише место”, каже Данило.

Које ће место за свирање музичар добити зависи од тога колико бодова добије на аудицији. Најуспешнији наступају у Кнез Михаиловој, Скадарској, на Калемегдану, Тргу републике и у Парку војводе Вука, а они са најмање бодова на Савском и Дунавском кеју.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару