Читај ми!

Да бисмо се осећали млађим, морамо бити наспавани

Миран сан без прекида кључни је фактор да се одложи осећај терета наших година, поручују научници и додају да су две бесане ноћи довољне да се осећамо далеко старије него што заиста јесмо.

Психолози у Шведској открили су да су се учесници студије о важности квалитетног сна у просеку осећали више од четири године старијима када су спавали само по четири сата током две узастопне ноћи, а неки су тврдили да се због поспаности осећају чак деценијама старијим.

Потпуно супротан утисак јављао се људима када им је било дозвољено да остану у кревету девет сати. Ефекат је био скромнији учесници студије су тврдили да се осећају у просеку три месеца млађе од своје стварне старости након довољног одмора.

Сан има велики утицај на то колико старо се осећате и то није резултат само дугорочних навика у одласку на починак. Чак и када спавате две ноћи мање него што треба, то утиче на то колико старо се осећате“, рекла је др Леони Балтер, психонеуроимунолог са Института Каролинска у Стокхолму и водећи аутор студије.

Осим што се осећате оронулим, перцепција да сте много година старији може утицати на здравље људи, наводи др Балтер додајући да међу последицама могу наћи нездрава исхрана, смањена физичка активност и смањена потреба за дружењем и упуштањем у нова искуства.

Истраживачи су спровели две студије. У првој је 429 људи старости од 18 до 70 година одговарало на питања о томе колико су се осећали старима и колико су ноћи, ако су имали такву ситуацију, лоше спавали у последњих месец дана.

Њихова поспаност је такође оцењивана у складу са стандардном скалом која се користи у психолошким истраживањима. Сваки дан лошег сна код анкетираних, у просеку је доносио осећај да су три месеца старији, открили су научници. Такође, они који су пријавили да су спавали добро током претходног месеца, осећали су се у просеку скоро шест година млађе од својих стварних година.

Остало је неразјашњено, међутим, да ли је лош сан учинио да се људи осећају старијим или је било обрнуто – лош осећај је растеривао миран сан.

Да бисмо се осећали млађим, морамо обезбедити добар сан

За потребе друге студије, истраживачи су испитали 186 особа старости од 18 до 46 година о томе колико старо су се осећали након две ноћи квалитетног сна, током којих су остајали у кревету по девет сати, и две ноћи када су спавали само по четири сата.

После две ноћи лошег сна учесници су се осећали у просеку 4,44 године старијима него када би имали довољно сна. Утисак да сте старији, што није изненађујуће, доведен је у везу са поспаношћу.

Ако желите да се осећате младо, најважније је да заштитите свој сан“, саветује др Балтер.

У тексту објављеном у научном журналу посвећеном биологији Proceedings of the Royal Society B, психолози описују разлике у одговорима људи на губитак сна у зависности од тога да ли су ранораниоци, који се буде и одлазе на спавање рано или ноћобдије, особе које касно лежу и устају.

Ноћобдије су обично имале утисак да су старије у односу на праву старост чак и након доста сна, али су ранораниоци били теже погођени „старењем“ када им је сан био поремећен. Др Балтер каже да би се ови налази, ако се потврде, могли добро искористити.

„Важно је схватити колико је субјективна старост флексибилна. Ако можемо да учинимо да се људи осећају млађе, можда ће моћи да имају других користи од тога, као што би била отвореност ка новим искуствима и ка друштвеној и физичкој активности“, објашњава др Леони Балтер.

Др Серена Сабатини, психолог са Универзитета у Сарију, која није била укључена у истраживање, назвала је резултате „обећавајућим“, али је рекла да би испитивање да ли се такве законитости задржавају и код старијих људи, требало да буде приоритет у будућим истраживањима.

Још једна важна ствар коју треба размотрити у наредним истраживањима је праћење ових механизама током времена. Ова студија нам говори да лош сан може утицати на то како се осећамо дан после“, упитала је др Сабатини и додала да је неопходно одговорити на питање који су кумулативни ефекти након месеци или година лошег спавања. 

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво