Читај ми!

Четврта година бесплатних мамографских прегледа ,,Не гледај у шољу, прегледај се!’’

„Неке ствари не треба прескакати!“- поручује најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић и заједно са Гранд кафом позива даме да обаве бесплатан мамографски преглед.

Више од 33.000 жена широм Србије обавило је бесплатне мамографске прегледе у оквиру акције „Хајде да имамо времена за преглед“ коју Гранд кафа спроводи заједно са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарством здравља и Фондом Б92 под слоганом „Не гледај у шољу, прегледај се“.

Мобилни мамограф је у Београду постављен испред Општине Нови Београд (Булевар Михајла Пупина 167) од суботе, 2. марта. Свој термин за превентивни мамографски преглед, даме могу да заказују од 1. марта, радним данима од 9 до 14 часова, на бројеве телефона 0607171969 и 0607171523, до попуне термина.

Прегледи у мобилном мамографу ће се обављати сваког дана од 9 до 19 часова.

Ивана Шпановић, светска првакиња у скоку у даљ и власница неколико државних рекорда, зна колико су дисциплина и посвећеност важни за постизање врхунских резултата и да тренинге не треба прескакати, баш као ни редовне превентивне прегледе који могу спасити живот.

Зато је наша атлетичарка, препознајући важност правовремених прегледа, подржала ову акцију и придружила се борби против рака дојке.

Она, заједно са Гранд кафом, позива даме да се одазову и обаве мамографски преглед јер, како и сама каже, постоје ствари које никако не треба прескакати, посебно не оне које се тичу здравља.

,,Иако је скок у даљ моја дисциплина, постоји нешто што никада не прескачем. А то је брига о здрављу. Зато не желим да прескочим прилику да позовем све жене да обаве свој редован мамографски преглед. Придружите се хиљадама жена широм Србије које су се прегледале у оквиру акције Гранд кафе. И зато, не прескачите преглед да би имале времена за оно што је важно’’, поручила је Ивана Шпановић, чију поруку можете погледати на линку и поделити видео на друштвеним мрежама.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена у Србији, од кога сваке године оболи 4.000 жена, а 1.600 изгуби живот. Мамографија је најважнији корак у раном откривању и превенцији ове болести.

Важно је да све даме од 45 до 69 година, које у последње две године нису обавиле мамографски преглед, као и жене изнад 40 година које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке, закажу свој преглед и не прескоче ову важну ставку када је реч о здрављу.

Мамографијом се тумор дојке открива у раној фази, а од 45. године требало би да буде обавезни део превентивних прегледа на сваке две године, уколико нема никаквих симптома. Уколико се открије у раној фази, болест је излечива у чак 90% случајева.

„Уз поруку Не гледај у шољу, прегледај се! настављамо да радимо на ширењу свести о превенцији рака дојке и значају ране дијагностике. Од великог значаја у томе су нам и препознатљиве сарадње са познатим дамама и свим нашим партнерима.Заједнички циљ нам је да се што већи број жена прегледа. Позивамо их да, као што са својим пријатељима и драгим људима скоче на кафу, одвоје време и скоче да ураде и мамографски преглед, јер им то може спасити живот.

Поносни смо на чињеницу да је, у оквиру ове кампање, више од 33.000 жена до сада обавило свој преглед, што нам је јасан знак да заиста разумеју колико је важна превенција и како превенција може да им спаси живот“, кажу у Гранд кафи.

Мислите на себе и сопствено здравље, „скочите на преглед“ и урадите најважнију слику која може значити – живот. Хајде да имамо времена за преглед!

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво