Читај ми!

Американац оптужен да је зарадио 1,8 милиона долара прислушкујући женине пословне разговоре које је обављала од куће

Америчкa регулаторна агенција оптужила Тејлора Лаудона да је зарадио 1,8 милиона долара тргујући поверљивим информацијама које је чуо током разговора које је радећи од куће обављала његова супруга. Овај случај би могао да ојача аргументе против рада од куће.

Американац оптужен да је зарадио 1,8 милиона долара прислушкујући женине пословне разговоре које је обављала од куће Американац оптужен да је зарадио 1,8 милиона долара прислушкујући женине пословне разговоре које је обављала од куће

Комисија за вредносне папире и берзу (Securities and Exchange Commission – SEC) наводи да је Тајлера Лаудона оптужила за трговину повлашћеним информацијама пошто је „злоупотребио услове рада на даљину“ и профитирао на приватним информацијама у вези с плановима нафтне компаније „Бритиш петролеум“ да купи транспортни центар са складиштем за камионе у Охају прошле године.

СЕЦ тврди да је Лаудон, који живи у Хјустону у Тексасу, прислушкивао неколико састанака на даљину које је водила његова супруга радећи из канцеларије од куће, иначе менаџерке за спајање и аквизиције „Бритиш петролеума“.

Регулаторно тело у саопштењу наводи да је Лаудон када је чуо те инфомације кренуо да купује деонице транспортног центра „Травел центер оф Америка“. На крају је без знања супруге купио 46.000 деоница, неколико недеље пре него што је објавајвљено преузимање. Вредност деоница је после преузимања порасла за скоро 71 одсто. Лаудон је тада продао све своје деонице и зарадио 1,8 милиона долара.

Лаудон је на крају све признао својој супрузи тврдећи да је купио деонице зато што је желео да заради довољно новца да она више не мора тако много да ради.

Жена је пријавила његов потез својим шефовима у „Бритиш петролеуму“ који су јој касније дали отказ и поред тога што нису имали доказе да је свесно одавала поверљиве информације свом мужу. На крају се иселила из заједничке куће и поднела захтев за развод.

„Тврдимо да је господин Лаудон искористио услове рада на даљину и поверење своје супруге да би профитирао од информација за које је знао да су поверљиве. СЕЦ остаје доследан у кривичном гоњењу таквих малверзација”, навео је Ерик Вернер, регионални директор канцеларије СЕЦ-а у Форт Ворту у Тексасу.

Безбедност и рад од куће

Очекује се да ће овај случај подстаћи аргументе – посебно у америчким компанијама – да се радници врате у канцеларију, чиме ће се преокренути бум рада код куће изазван пандемијом. Банке као што је „Голдман Сакс“ захтевају од одређених запослених да долазе пет дана недељно, док друге, као што је „Гугл“, урачунавају број долазака у канцеларију приликом вредновања рада запослених.

Забринутост око безбедности и поверљивих информација могла би да надвлада резултате бројних студија које показују да рад од куће може донети велике здравствене користи, јер омогућава запосленима да се здравије хране, да буду под мањим стресом и да имају нижи крвни притисак.

Лаудон није негирао наводе изнесене у тужби СЕЦ-а, која је поднета америчком окружном суду за јужни Тексас, и уместо тога пристао је на судску нагодбу и делимичну пресуду која подразумева да ће му бити забрањено преузимање руководећих улога у компанији, мораће да врати новац који је зарадио од трговине – и то са каматом – уз додатну казну коју ће одредити суд.

У документацији СЕЦ-а се наводи да је Лаудон, који је у раним четрдесетим, запослен у неименованој јавној компанији, али није у сектору који је под надзором СЕЦ-а.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије