Деценије истраживања пропале након квара замрзивача на шведском институту

Узорци прикупљани током претходних деценија у оквиру разних истраживања на медицинском универзитету у Шведској уништени су када се замрзивач покварио током божићних празника, наводи Институт Каролинска у саопштењу.

Чувани у специјалним контејнерима и хлађени уз помоћ течног азота на -190 степени Целзијуса, узорци прикупљани током разних истраживања налазили су се на Институту Каролинска, у Стокхолму.

Међутим, негде између 22. и 23. децембра дошло је до прекида у снабдевању течним азотом код 16 криогених контејнера.

Садржај контејнера безбедан је пуна четири дана без додатног течног азота, али је овог пута остао без њега пет дана, што је довело до уништења узорака из више институција.

Институт Каролинска је дом Нобелове скупштине, која има задатак да изабере добитника Нобелове награде за физиологију или медицину.

То се догодило у вероватно најгорем моменту који се може замислити у Шведској уочи Бадњег дана“, рекао је Мати Салберг, декан јужног кампуса Института Каролинска.

Инцидент је пријављен полицији, додаје се у саопштењу ове образовно-научне установе.

Неки медији су известили да је процењена вредност изгубљених узорака око 500 милиона круна (44 милиона евра).

Селберг истиче да није спроведена званична процена вредности уништених узорака, али је навео да су без сумње милиони у питању: Најтеже су погођени они који истражују леукемију, они су прикупљали узорке пацијената током чак 30 година“.

На Институту је покренута интерна истрага и упркос томе што нема индиција о саботажи и спољном утицају, полиција је позвана како би се утврдиле све околности.

Сви узорци су били намењени искључиво за истраживање у научне сврхе тако да нема опасности да је угрожена нега или терапија пацијента чије је лечење у току.Ово су узорци који су били предмет опсежних студија и било је планова да се користе у још студија“, објаснио је декан Селберг.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво