Разговор о дрогама родитељи са тинејџерима треба да започну што раније, да буду искрени и да не осуђују

Деца су под великим утицајем ставова родитеља када је у питању употреба алкохола и дрога. Док се неки родитељи брину да би разговор о дрогама могао да подстакне употребу различитих опијата, отворена комуникација уопште, а посебно у разговорима о дрогама, повезана је са нижим стопама употребе дрога.

Разговор о дрогама родитељи са тинејџерима треба да започну што раније, да буду искрени и да не осуђују Разговор о дрогама родитељи са тинејџерима треба да започну што раније, да буду искрени и да не осуђују

Разговор о дрогама родитељи могу покренути са децом још у раном детињству. Што раније започну тај разговор значи да ће млада особа већ имати добро формиране ставове пре него што на сцену ступи утицај њихових вршњака. Чак и пре него што дођу у школу, можете разговарати са њима о злоупотреби опијата, саветују стручњаци.

Отворено разговарајте са дететом

Како деца постају тинејџери, добијају све више информација, што из окружења, што на мрежама. Зато родитељи увек могу да покрену разговор позивајући се на неке актуелне догађаје, попут вести да је неко страдао због злоупотребе дрога.

Нађите време за разговор када сте и ви и дете бистре главе, када сте насамо и имате довољно времена. Рецимо док се возите колима.

Постављајте питања, слушајте шта ваш тинејџер има да каже и одуприте се жељи да му придикујете. Знамо да искрене информације најбоље функционишу. Тактике застрашивања и претеривања су генерално бескорисне и могу подстаћи тинејџере да из радозналости пробају дрогу.

На пример, тврдње да ће постати зависни након што једном пробају дрогу или да употреба дроге изазива тренутна и неповратна оштећења мозга нису веродостојне тинејџерима и они ће их вероватно игнорисати.

Питајте шта знају о тој теми и шта мисле. Затим им дајте чињенице без осуде. Разговарајте о разлозима због којих се неки људи одлучују за употребу дрога и о ризицима.

Избегавајте величање употребе дрога, као што је причање о забавним тренуцима које сте имали када сте као млади користили дрогу. Неки родитељи мисле да их то чини кредибилнијима, али то такође потенцијално представља попустљив став према дрогама.

Нагласите личну одговорност

Ако је ваш тинејџер забринут због притиска вршњака или због тога што се издвајају од својих пријатеља ако не жели да користе дрогу, може бити од помоћи да прођете кроз неколико сценарија са њима. Шта би рекли да их неко пита да ли желе да пробају МДМА (екстази)?

Нагласите личну одговорност и важност доношења независних одлука и помозите им да направе планове за ванредне ситуације ако неко врши нежељени притисак. То може укључивати препоруку да на журци затраже помоћ пријатеља који не користе дрогу, да планирају како да оду са журке или да позову родитеље.

Апсолутно је у реду да поставите захтеве и будете јасни у својим очекивањима у вези са употребом дрога, али покушајте да не претите. Изговарање ствари попут „нећу да те видим ако се будеш дрогирао“ је бескорисно јер ако упадну у невољу можда неће осетити да могу да вам се обрате за помоћ.

Заузмите приступ свођења штете на минимум

Понекад, међутим, шта год да радите, неки млади људи ће желети да експериментишу. Ризиковање је природан део адолесценције и младости.

Уверите се да ваше дете зна како треба да реагује у хитним случајевима. Последице од недозвољених дрога често се могу поништити ако се на време реагује, па се побрините да ваш тинејџер зна да ли он или његови пријатељи користе нешто недозвољено и да у случају да почну да се осећају лоше да се одмах да добију медицинску помоћ.

На фестивалима, на пример, увек постоји служба хитне помоћи. Уверите се да знају да позову 194 и да обавезно лекарима кажу шта је изазвало тегобе.

Нека имају у виду да не страхују од полиције, јер се она обично не позива када су у питању хитни случајеви због дроге.

Уверите се да осећају да могу да вас позову за савет или да их покупе, а да их нећете испитивати или грдити. Много је боље да касније разговарате са њима о томе шта су научили из инцидента.

Ако знате да ваш тинејџер повремено користи рекреативне дроге или то намерава да ради, или да то раде његови пријатељи, можете бити директнији са информацијама о смањењу штете.

Обавестите их да је могуће проверити дрогу на неким местима како би тачно знали шта узимају.

Уверите се да знају да прво треба да узму малу количину да виде како утиче на њих. Најбоље је да узму четвртину или половину како би били сигурни да нема нежељених реакција, а идеално би било да сачекају најмање 45 минута пре него што узму више, с обзиром на то да је некада потребно више од сат времена да се осети ефекат екстазија.

Мешање дроге са алкохолом или мешање више различитих опијата, укључујући и лекове који се добијају на рецепт, значајно повећава ризик да нешто крене наопако и треба их упозорити да то избегавају.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара