Читај ми!

Колекција Бате Спасојевића инспирисана Николом Теслом наишла на одушевљен пријем публике у Паризу

У Граду светлости и моде засијале су и колекције домаћих креатора посвећене научнику и проналазачу Николи Тесли. Гост Јутарњег програма, креатор Бата Спасојевић у Паризу је представио колекцију „369“ бројеви које је Тесла сматрао кључем Универзума.

Како наводи креатор Бата Спасојевић његова база у раду је футуризам, зато му је Никола Тесла огромна инспирација.

„Управо тај број 369 и кључ универзума је у ствари била полазна тачка за ову колекцију. Пуно асиметрије, пуно футуристичких комада, пуно штампе која се налази на самој колекцији. У самој колекцији је заиста некако јако лепо упаковано и презентовано. Могу рећи у једном најлепшем простору у Паризу, а то је наша резиденција која је заиста на фантастичном месту“, наглашава Спасојевић.

Колекција која је приказана у Паризу је изазвала јако позитивне реакције, а што је још значајније, на ревији је било доста иностране публике, па и челници Недеље моде у Паризу, који су били одушевљени и показали су заинтересованост да се колекција прикаже током следеће године, додаје креатор.

Мода инспирисана народном традицијом

Новинарка РТС-а, Силвана Тошић, дописница из Пирота, уједно је и модна дизајнерка чији рад је инспирисан мотивима пиротског ћилима. Њене креације су биле приказане у оквиру Недеље моде у Паризу.

„Наравно, ја сам изузетно поносна што сам уопште стигла тамо, захваљујући граду Пироту, наравно, јер радити моду, па макар и традиционалну, уопште није ни јефтино, изузетно је захтевно, велики је изазов из једног малог града, 300 км сте далеко од центра дешавања, и од Београда, и од Новог Сада“, наглашава Силвија Тошић.

Додаје да је реакција публике у Паризу била изузетна и да су током фото сесије испред Ајфелове куле на којој је приказн „ћилим капут“ велики број пролазника прилазио и тражио да се слика поред њега.

„Тај ћилим капут је направљен од неких 70 одсто од старог ћилима, који је моја бака ткала. Ја сам иначе унука ткаље и трећа генерација у мојој породици по женској линији која се ето бави ћилимом и наставићу. Такође сам почела да ткам ћилим, односно да учим, и мислим да је то нешто што је нераздвојно што се тиче тога што ја радим, а желим да спојим традицију и модерно, желим да спојим наш највећи традиционални бренд национални са модом, да га покажем на један савремен начин“, објашњава креаторка.

Међутим, постоји и друга страна ове приче, а то је да су трошкови везани за путовање и појављивање на модним ревијама изузетно високи и модни креатори то тешко могу сами да испрате.

Модни тренд за ову зиму

Креатор Бата Спасојевић каже да у зимској гардероби морамо имати један добар капут и добар сако што је ове сезоне обавезно и у мушком и у женском одевању.

„Некако сам заиста хтео да обојим ову зиму, да не буде толико мрачна и додао сам мало боја, мада ја црну заиста волим и црна јесте оно што су и велике модне куће у свету избациле као јако битну ставку. Али некако сам хтео да у ову зиму заиста убацим неки колорит, тако да сам некако прошле лета и убацио те неке и ружичасте и пастелне нијансе, пинк варијанте и мислим да је то некако лепо легло у овој целој причи овој зими“, истиче Спасојевић.

Додаје и да му је најдражи комплимент када му кажу да је његова колекција носива. Сматра да је то управо суштина моде, а не да креације буду приказане једном на ревији, а да заврше у неком фундусу, већ да заживе и да се виде на улицама.

„Моја топла препорука заиста је да обавезно у ормару имате један добар сако који ћете комбиновати са џинсом, да ли је то бела мајица, можда неки дукс, можда нека бела ролка, зашто да не, али ћете увек изгледати, како да кажем, спремно и за неке пословне контакте, а и за оне вечерње“, саветује на крају гостовања у Јутарњем програму, Бата Спасојевић, модни креатор.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару