Читај ми!

Да ли ћемо икада сазнати шта ФБИ чува у досијеу о Тесли

Недавно је ватра оштетила кров Теслине лабораторије на Лонг Ајленду у америчкој држави Њујорк. Велики пожар претио је да прогута заоставштину проналазача. Амерички медији извештавали су да је то последња лабораторија која је остала иза чувеног научника.

„У Музеју Николе Тесле се чува практично све што је велики научник иза себе оставио. То је комплетна његова заоставштина коју је он чувао у једном складишту на Менхетну и оквиру које се налази велики број непроцењивих ствари“, каже некадашњи директор музеја Николе Тесле, Владимир Јеленковић.

Према његовим речима, највећа вредност је у документима и то чак 156.000 њих, који су уписани у Memory of the world, односно Унескову листу нематеријалне баштине.

„У тој великој збирци докумената налази се огромна број његових рукописа, научних радова, коресподенција са највећим научницима, пословним људима, породицом“, наводи Јеленковић.

Пожар у Ворденклифу

Лабораторија на Лонг Ајленду је лоцирана код места Шорен и намерно је смештена тамо на око 100 километара од Њујорка.

„Нешто што је требало да производи велике количине енергије, муња, свих могућих светлосних и звучних ефеката намерно је било постављено даље од великог града“, наводи Јеленковић.

Треба имати у виду чињеницу да је ту годинама боравила немачка компанија „Аква“, која је правила материјале за филмску индустрију због чега је ту дуго било загађено земљиште, па нико није ни желео да га купи.

Велики број ватрогасних јединица са више од 100 ватрогасаца је дошао да гаси пожар и успели су током ноћи у томе.

уторак, 05. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво