Читај ми!

Да ли и ви волите да удовољавате људима на своју штету

Још једна глобална тема, односно феномен све чешће се помиње и код нас – „people pleasers“ (пипл плизери) – особе које осећају снажну жељу да угоде другима, чак и на сопствену штету. Да ли је то урођено или се „научи“ током живота? Како то код себе препознати и превазићи?

„То је у великој мери културолошки условљено. Модел породице какву ми познајемо, посебно мајке, врло су пожртвоване, јер мисле да ће тиме дати позитиван пример који ће се следити. Међутим, показало се да то није тако. Врло често дете из тога извуче супротно искуство, а то је да се све подразумева, јер људи који много дају не постављају границе и не комуницирају када њима нешто не одговара“, каже психолошкиња Јелена Вукићевић.

Удовољавање људима се учи током живота, најчешће код девојчица и жена.

„Културолошки и васпитно делујемо на девојчице тако да им оспоравамо нека осећања која подразумевају мало агресивнији наступ и борбу за себе. Такво понашање се схвата као негативно. Уче се да морају бити мирне, брижне, нежне, имају обзира према другима…“, додаје гошћа Јутарњег програма.

Према њеним речима, улогу играју и животне околности које могу да допринесу оваквом начину понашања.

„Примера ради, ако родитељ није поклањао љубав детету безусловно и задовољавао потребе детета, или се у породици користио један ригидан ауторитаран начин васпитавања где има мало простора за туђе мишљење и жеље, већ се намеће воља и моћ родитеља“, истиче психолошкиња.

Нажалост, многа деца одрастају у дисфункционалним породицама у којима су у зависничком односу са родитељима: „Добробит детета зависи од тога да ли је родитељ задовољан, а задовољство онда дете преузима на своју одговорност да ће бити разлог или је нека врста медијатора и посредника између родитеља и других чланова породице.“

петак, 01. децембар 2023.
22° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке