Читај ми!

Да ли и ви волите да удовољавате људима на своју штету

Још једна глобална тема, односно феномен све чешће се помиње и код нас – „people pleasers“ (пипл плизери) – особе које осећају снажну жељу да угоде другима, чак и на сопствену штету. Да ли је то урођено или се „научи“ током живота? Како то код себе препознати и превазићи?

„То је у великој мери културолошки условљено. Модел породице какву ми познајемо, посебно мајке, врло су пожртвоване, јер мисле да ће тиме дати позитиван пример који ће се следити. Међутим, показало се да то није тако. Врло често дете из тога извуче супротно искуство, а то је да се све подразумева, јер људи који много дају не постављају границе и не комуницирају када њима нешто не одговара“, каже психолошкиња Јелена Вукићевић.

Удовољавање људима се учи током живота, најчешће код девојчица и жена.

„Културолошки и васпитно делујемо на девојчице тако да им оспоравамо нека осећања која подразумевају мало агресивнији наступ и борбу за себе. Такво понашање се схвата као негативно. Уче се да морају бити мирне, брижне, нежне, имају обзира према другима…“, додаје гошћа Јутарњег програма.

Према њеним речима, улогу играју и животне околности које могу да допринесу оваквом начину понашања.

„Примера ради, ако родитељ није поклањао љубав детету безусловно и задовољавао потребе детета, или се у породици користио један ригидан ауторитаран начин васпитавања где има мало простора за туђе мишљење и жеље, већ се намеће воља и моћ родитеља“, истиче психолошкиња.

Нажалост, многа деца одрастају у дисфункционалним породицама у којима су у зависничком односу са родитељима: „Добробит детета зависи од тога да ли је родитељ задовољан, а задовољство онда дете преузима на своју одговорност да ће бити разлог или је нека врста медијатора и посредника између родитеља и других чланова породице.“

уторак, 22. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи