Сведочанство доброте за оне који су умели да помогну када је било најпотребније

Национални је Дан давања. Награду Сведочанство доброте понели су представници основних школа који су помогли онима којима је помоћ била најпотребнија. Међу добитницима и Борко Петровић, најбољи наставник на свету, Љубивоје Ршумовић за животни допринос доброти.

Нина је лекцију о доброти показала целој Србији – да би скупила новац за очеву операцију продавала је крофне суграђанима у Новом Саду.

„Доброта је за мене велика срећа. Упорност да се нешто уради и стварно сам срећна што сам била толико упорна и помогла тати. Захвалила бих се свим људима који су ме подржали и другарима који су изашли да продају ствари за мог тату“, каже Нина Нинковић.

Иако је добио потврду да је најбољи међу наставницима, Борко Петровић наставник енглеског језика, каже, да му је најважније да пробуди хуманост код ученика. 

„Морамо, пре свега, бити на делима јачи, не на речима. Имамо толико предмета али ниједним предметом не можемо да искажемо оно што осећамо. Деца чују буку, Фокнерову буку, бука и бес у свету у коме се њихова танана осећања врло лако извитопере, врло лако изгубе, ми одрасли их не негујемо и први их губимо када ступамо у неке зрелије године и ја их саветујем да остану деца што више“, објашњава Петровић.

„Прича о доброти рађа ланац доброте, то је нешто што инспирише друге људе који из разних разлога нису размишљали о томе да учине неко добро дело, да се томе посвете“, наглашава Веран Матић.

На испиту су и родитељи и школе. Требало би да уче децу да показују више бриге и солдарности, каже ресорна министарка.

„Оно што је посебно важно јесте да се доброчинство не може мерити јер је свака добробит и доброта и за оне који примају и за оне који дају драгоцена, велика и значајна“, истакла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Признања за доброту ове године добило је још двадесет основних школа из Србије и нека привредна друштва.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара