Читај ми!

Све мање свадбених весеља – младенци заглављени између жеља, термина и цена

Сви који су прошли кроз то искуство, знају да је организовање свадбе велика главоломка, не само за младенце. Они који су се за овај важан корак одлучили у скорије време имају бригу више јер цене вртоглаво расту. Ипак матичари у неким београдским општинама већ заказују венчања за мај следеће године.

Цене венчања веће су за око 30 одсто него прошле године. Венчање, уз матичара, у ресторану, сада кошта 16.101 динар, кажу организатори венчања.

„Није поскупео само ресторан, поскупело је практично све. И венчаница, и одело, и накит, и декорација, и торте. Поскупела је и матична служба, односно тај формални део заказивања венчања. Бендови такође“, наводи Бошко Бубања, председник Удружења „Ивент индустрија”.

Сезона свадби траје од априла до краја новембра. Ако желите да све буде онако како сте замислили, потребно је да све резервишете годину дана унапред.

„Младенци из Београда, Србије попуњавају мај, јун, септембар, октобар. A младенци из иностранства, који живе у иностранству, а праве свадбу у Србији, они нам попуњавају јул, август. Тако да се равномерно попуни период од шест месеци свадби колико се генерлано дешавају у Србији“, каже Марија Вукадин из агенције за организацију венчања.

Идеје за венчање младенци данас углавном проналазе на друштвеним мрежама, па се често испостави да то што су замислили и није баш најбоља идеја, кажу организатори венчања.

„Од долазака младе хеликоптером, преко торти које не могу да уђу у просторију колико су велике и тако даље. До пуштања голубова, довођења коња и томе слично“, додаје Бошко Бубањ.

„Ако кренемо од младожење, њима је најбитнија музика, храна. Девојкама је битнији тај неки ентеријер, екстеријер, изглед ресторана. Наравно, венчаница, шминка и фризура”, напомиње Марија Вукадин.

Просечна свадба у Србији од 200 званица кошта око 20.000 евра. Сваке године бележи се мање прослава. Прошле године било их је 25.000, а ове године организатори венчања очекују да ће их бити 4.000 мање. Кажу, разлог је страх младенаца да ли ће имати довољно новца да покрију све трошкове.

уторак, 28. новембар 2023.
7° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!