Читај ми!

Супротности се, ипак, не привлаче

Моћ анималног магнетизма спојила је безброј парова, али када је у питању заљубљивање, научници кажу да нема много истине у старој изреци да се супротности привлаче.

Супротности се, ипак, не привлаче Супротности се, ипак, не привлаче

Научници откривају да већина партнера има заједничке особине, укључујући политичке ставове, ниво образовања и навике у конзумацији алкохола.

Студија о романтичним везама открила је да су за више од 80 одсто анализираних особина – од погледа на политичке прилике до става према узимању дроге и узраста у којем су први пут имали сексуалне односе – партнери често били изузетно слични.

Тања Хорвиц, студент докторских студија на Универзитету Колорадо Боулдер, у САД, и водећи аутор студије објављене у часопису Nature Human Behaviour, рекла је да би овде пре могло да се каже да свака птица своме јату лети.

Према резултатима истраживања, између 82 и 89 одсто испитиваних особина било је слично код партнера, а само три одсто је рангирано као суштински различито.

За потребе студије, научници су анализирали претходна истраживања о степену сличности код парова. У готово 200 радова покривене су 22 особине, а посматрани су милиони мушко-женских партнерстава од 1903. године.

Стручни тим затим је наставио рад анализом 133 особине код скоро 80.000 парова супротног пола уписаних у пројекат UK Biobank. Пошто се понашање може разликовати за истополне парове, научници истражују ове односе одвојено. У оба дела рада, партнери су се углавном подударали у низу особина, укључујући политичке и верске ставове, нивое образовања и неке факторе коефицијента интелигенције.

Страствени пушачи, тешки алкохоличари и они који не конзумирају алкохолна пића уопште, имали су тенденцију да се удружују са људима који деле њихове навике.

Међутим, није код парова подударност била висока на свим фронтовима. Висина, тежина, здравствени проблеми и особине личности су се разликовале међу партнерима. Екстроверти, на пример, не теже партнерству са другим екстровертним особама.

Хорвиц ситуацију пореди са бацањем новчића. Партнери често имају сличну годину рођења, а показали су сличности у погледу мање добро проучених особина, као што је колико су сексуалних партнера имали и да ли су били дојени као бебе.

У случајевима када се чинило да се супротности привлаче, везе су често биле слабе и несигурне. Ово је било приметно код раноранилаца који су у вези са ноћним птицама, леворуких са деесноруким и оних који имају тенденцију да брину са онима који то не чине.

Чак и у ситуацијама у којима се осећамо као да имамо избор у вези са нашим односима, можда постоје механизми који се дешавају иза кулиса којих нисмо у потпуности свесни“, нагласила је Тања Хорвиц.

Научни рад заснива се и на претходним студијама које сугеришу да романтични партнери често деле основна уверења, вредности и хобије, као што се може очекивати.

Односи засновани на заједничким основама могу настати када људи одрастају у истој области, друже се са уском групом пријатеља или постају сличнији што дуже проводе заједно.

Улазак у везу на темељу сличности могло би имати последице, примећују истраживачи. На пример, ако се високи људи упарују са другим вишим особама, а нижи људи са другим ниским, генерације које долазе би могле имати више појединаца у екстремним вредностима висине популације.

Исто важи и за друштвене навике и друге особине. Неке студије сугеришу да се људи све више упарују у складу са образовном позадином, што изазива забринутост због ширења социоекономске поделе.

понедељак, 25. септембар 2023.
° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"