Читај ми!

Југославија у малом – у Албанији се све више купују станови на Јадрану

Албанија постаје све интересантнија дестинација за летовање посебно за туристе из бивших југословенских република. Поред одмора у тој земљи, многи се одлучују и за куповину станова, па поједина летовалишта постају Југославија у малом.

У Шен Ђину, малој албанској луци на Јадранском мору надомак града Љежа, која је некада имала значајну улогу у српској историји, све је више купаца некретнина из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске, па и Црне Горе.

Дуга пешчана плажа, топло море, добра инфраструктура и повољне цене – разлози су због којих се туристи из региона одлучују не само за летовање већ и за куповину станова. Ове године Албанију је посетило више од пет милиона туриста из 152 земље. Домаћини мале луке Шен Ђин о гостима из Србије имају само речи хвале.

„Сезона је била много добра. Имали смо туристе са свих страна – Италијане, Србе, Чехе, Словаке, Косоваре, Македонце. Ми смо задовољни свима, али имам посебно поштовање за Србе. Добри су људи, лепо се понашају и радо их дочекујем“, каже власник апартмана Албан Сокај.

Албанска обала се убрзано гради. На местима где су некада ницали бункери расту модерна насеља и хотели. Повољне цене квадрата и једноставна процедура куповине привлаче купце у Шен Ђин.

„Код нотара се потписује уговор, а затим се имовина плати и добије се потврда на име купца. Али ако сте у браку, занимљиво је да тај стан иде и на мужа и на жену, тако да сви они који мисле да купе стан, а да супруга не зна – то је немогуће да се деси“, наводи купац апартмана Арнел Муратовић.

Највећа је потражња за двособним и трособним апартманима, са уредном документацијом.

„Тренутно имамо око осам зграда и осамсто станова, највише се продају станови површине 65–75 квадратних метара, а цена је око 900 евра по квадрату. Ове године за станове има више заинтересованих из бивше Југославије, највише из Србије и Босне. Овде је сигурно, овде долазе можда најчешће они који су ту били неколико година. Што се тиче папира, треба да буду сви спремни и регуларни папири, да буде хипотека, тапија сигурна“, истиче Есин Лекић менаџер „Розафа груп“.

Највише купаца станова у Албанији je из Београда, Ниша, Новог Сада и Новог Пазара.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара