Читај ми!

Која је најбоља прва помоћ из „кућне радиности" код опекотина

Опекотине које могу настати услед излагања топлоти, пари, врућим течностима, хемикалијама или сунцу. Њихово лечење зависи од тежине и озбиљности, али постоје кућни лекови који могу послужити, као прва помоћ.

Која је најбоља прва помоћ из „кућне радиности" код опекотина Која је најбоља прва помоћ из „кућне радиности" код опекотина

Тешке опекотине могу уништити све слојеве коже, па чак и оштетити мишиће и масно ткиво испод. Таквим опекотинама је потребна хитна медицинска помоћ, а природне терапије могу помоћи у зарастању рана и смањењу бола. Мање опасне повреде, могу се третирати и у кућним условима.

Правовремено третирање опекотина смањују ризик од инфекције и помаже да након зарастања, ожиљци буду мањи.

Осим наношења производа које имате у домаћинству, важно је и да знате коју храну ваља избегавати, јер успорава зарастање ткива и подржава упале.

Симптоми опекотина могу укључивати црвену кожу, оток, бол и пликове. У случају врло јаких опекотина, може проћи један до два дана да симптоми буду у потпуности присутни.

У зависности од нивоа оштећења коже, опекотине се обично категоришу на опекотине првог степена, која погађа само спољашњи слој коже познат као епидермис. Симптоми могу укључивати црвенило и бол.

Опекотине другог степена (познате и као опекотине делимичне дебљине) погађају и епидермис и дермис (други слој коже), што може довести до отока и црвене и беле флеке на кожи. Могу се развити пликови и бол може бити јак.

Опекотине трећег степена иду све до масног слоја испод коже. Опечена места могу бити црна, смеђа или бела, а кожа може изгледати задебљало. Опекотине трећег степена могу уништити нерве, што доводи до утрнулости.

Опекотине првог степена се често јављају од уобичајених активности у кући, посебно у кухињи.

Док озбиљне опекотине захтевају хитну медицинску помоћ, добра вест је да се опекотине првог степена обично лако лече природним кућним лековима.

Прво што желите да урадите је да охладите захваћено подручје. Ставите опечену кожу под хладну текућу воду или ставите хладан, влажан облог на око пет минута. Текућа вода треба да помогне да се смири бол.

Колико год то изгледало као добра идеја, немојте користити ледену води нити лед.

Важност исхране

Не заборавите ни на своју исхрану! Пијте довољно воде или напитака са електролитима као што је кокосова вода како бисте надокнадили изгубљену течност. Укључите воће и поврће са високим садржајем витамина Ц, који подстиче производњу колагена и зарастање коже.
Препоручује се и риба као извор омега-3 масти које смањују упале и помажу при обнављању ткива.

Цинк игра главну улогу у регулисању сваке фазе процеса зарастања рана. Да бисте повећали унос хране богате цинком, у исхрану можете додати говедину храњену травом, семе бундеве и спанаћ.

Опекотине узрокују оксидативни стрес у телу и могу да исцрпе количине витамина Е, посебно ако је у питању заиста озбиљна опекотина.

Конзумирајте намирнице богате овим витамином или узимајте суплементе.

Подједнако је важно и избегавати храну која изазива упале. Ово укључује шећер, транс и хидрогенизована уља, прерађену храну која може садржати хемикалије, боје и друге адитиве који могу успорити зарастање.

Алое вера и етерична уља

Гел алое вере је дефинитивно природни лек са својством умиривања и хлађења и има дугу историју употребе за опекотине.

Године 1959. америчка управа за храну и лекове одобрила је употребу алое вере масти као лека без рецепта за лечење опекотина на кожи.

Потражите гел алое вере који је најмање 99 посто чист. Гел можете наносити два пута дневно да бисте подстакли зарастање.

Уље лаванде је један од најбољих кућних лекова за опекотине. Истраживачка студија објављена 2016. показује како маст од лаванде подстиче ефикасно зарастање рана, „што је чини обећавајућим кандидатом за будућу примену као терапеутско средство у процесима обнављања ткива повезаних са повредама коже“.

За ублажавање опекотина и зарастање посекотина, огреботина или рана, помешајте три до пет капи уља лаванде са пола кашичице кокосовог уља и нанесите смешу на проблематично подручје. За наношење можете користити прсте или чисту вату.

Док есенцијално уље лаванде може помоћи у лечењу опекотина, уље тамјана може помоћи у смањењу ожиљака, а уље чајевца може смањити ризик од инфекције.

Напомена: Опекотине које укључују тежи степен оштећења коже захтевају хитну помоћ, док мања опекотина није, и добар је кандидат за природне кућне лекове.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару