Читај ми!

Јапанац попрскао две жене мастилом, казна – 14 месеци затвора

Јапански окружни суд Фукуока, огранак у Кокури, изрекао је казну од 14 месеци затвора мушкарцу који је црном супстанцом налик мастилу умрљао кимона две младе жене.

Тридесеттрогодишњи Јошинори Хираи је 8. јануара у општини Кокура, у граду Кита Кјушу, пришао двема себи непознатим 20-годишњим девојкама и испрскао их супстанцом црне боје и тиме проузроковао материјалну штету од око укупно 5.000 евра.

Оне су се у том тренутку налазиле у самопослузи, односно, на улици у близини хале у којој је, у организацији општине, требало да се одржи традиционална церемонија којом се обележава пунолетство.

На ту врсте прославе локалне управе у Јапану позивају све становнике који у тој календарској години пуне 20 година.

Мотив завист према женама

Тужилац је захтевао двогодишњу казну затвора за поменути преступ, правдајући то великим душевним болом које су девојке претрпеле, с обзиром на то да је реч о културолошки важном обичају и великом догађају за који се девојке широм Јапана припремају месецима и који се одржава на државни празник Дан пунолетства.

Оне за ту прилику, по правилу, облаче скупа традиционална кимона, вредна неколико хиљада евра.

Оптужени је током суђења изјавио да су га на поменути потез натерали жал и снажна љубомора јер, као мушкарац којем је постављена дијагноза поремећаја полног идентитета, није могао да доживи прославу пунолетства у каквој уживају девојке.

Хираи је судијама рекао и да је још у основној школи почео да осећа нелагоду у вези са својим полом, те да је, када је пунио 20 година, пожелео да на церемонији којом се обележава пунолетство обуче женски кимоно (а не мушко одело), али да му се та жеља није испунила.

Међутим, председавајући суда Горо Ватанабе је у образложењу пресуде оценио његов преступ као „серијски, плански и злонамерни чин“, те „неразумни и себични злочин“ и додао да је оптужени и раније био осуђиван.

За прскање затвор, а за корупцију опомена

Јапанско правосуђе редовно изриче казне које су вишеструко строже од европских за све врсте преступа, али су и у Земљи излазећег сунца познати случајеви проневере јавне имовине или злоупотребе положаја који су прошли само уз опомену и условну казну, па пресуда привлачи пажњу домаћих медија.

Коментатори спекулишу да казна од 14 месеци иза решетака има за циљ да превентивно делује на евентуалне будуће преступе те врсте, а лист Маињићи јавља и да је Хираи на сличан начин оштетио имовину још осам жена, али да тужилаштво није подигло оптужнице за те случајеве.

Иначе, у Јапану је старосна граница пунолетства деценијама била 20 година, али је од априла прошле године званично снижена на 18 како би се већем броју младих омогућило да учествује на изборима.

Локалне управе, међутим, настављају одржавање церемоније пунолетства као да је та граница и даље 20 година за оне које је измена закона затекла у тренутку када су већ били напунили 19, односно, 20 лета.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару