Читај ми!

Зашто нам се боја гласа мења како старимо

Није мистерија да старење утиче на сваки део нашег тела, али оно није једини разлог зашто нечији глас – чак и професионалних певача – може звучати сасвим другачије током година. Професор анатомије Адам Тејлор са Универзитета у Ланкастеру објашњава како се наш глас мења како старимо.

Зашто нам се боја гласа мења како старимо Зашто нам се боја гласа мења како старимо

Звук нашег гласа

Гласне жице производе звук нашег гласа. Налазе се у ларинксу, делу респираторног система који омогућава пролаз ваздуха из грла у плућа. Када ваздух излази из плућа и пролази кроз ларинкс, изазива вибрирање гласних жица – производећи звук.

Гласне жице се састоје од три главна дела: вокалног мишића, вокалног лигамента и слузокоже (која садржи жлезде) која их покрива. Ово одржава површину влажном и штити је од оштећења.

Такође постоји око 17 других мишића у ларинксу који могу променити положај и напетост гласних жица – и на тај начин мењајући произведени звук.

Пре пубертета, постоји врло мала разлика у звуку који производе гласне жице. Али током пубертета, хормони почињу да делују. Ово мења структуру ларинкса – чинећи „Адамову јабучицу“ истакнутијом код мушкараца – и дужину гласних жица. Након пубертета, код мушкараца су око 16 милиметара, а код жена 10.

Гласне жице су такође 20-30 одсто тање након пубертета. Ове краће, тање гласне жице су разлог зашто жене обично имају виши глас од мушкараца.

Чак и након пубертета, хормони могу утицати на глас. На пример, женски глас може звучати другачије у зависности од фазе њеног менструалног циклуса – при чему је најбољи квалитет гласа у фази овулације. То је зато што жлезде производе највише слузи током ове фазе, дајући гласним жицама њихову најбољу функционалну способност.

Истраживања такође показују да жене које узимају контрацептивне пилуле показују мање варијације у квалитету гласа јер пилула зауставља овулацију.

С друге стране, хормонске промене током предменструалне фазе ометају гласне жице, чинећи их чвршћим. Ово може објаснити зашто су оперским певачицама шездесетих били понуђени „дани милости“ како би се осигурало да не оштете своје гласне жице. А пошто су гласне жице жена тање, постоји већа вероватноћа да ће претрпети штету од прекомерне употребе.

Све стари

Као и код скоро сваког другог дела тела, гласне жице старе. Али ове промене можда неће бити тако приметне за све.

Како старимо, ларинкс почиње да повећава садржај минерала, чинећи га чвршћим и сличнијим костима него хрскавици. Ова промена може почети да се дешава већ у вашим тридесетим – посебно код мушкараца. Ово чини гласне жице мање флексибилним.

Мишићи који омогућавају кретање гласних жица такође почињу да се троше (као и други наши мишићи) како старимо. Лигаменти и ткива која подржавају гласне жице такође губе еластичност, постајући мање флексибилни.

Такође постоји смањење функције плућних мишића, смањујући снагу ваздуха који се избацује из плућа да би створио звук. Број жлезда које производе заштитну слуз такође се смањује, уз смањење способности контроле ларинкса.

Начин живота је један од фактора који утиче на глас

Док гласне жице старе углавном истом брзином код већине људи, многи фактори животног стила могу повећати ризик од њиховог оштећења – и тако могу променити начин на који ваш глас звучи.

Пушење, на пример, изазива локализовану упалу, повећану производњу слузокоже, али може и да исуши површине слузокоже. Алкохол има сличан ефекат. Временом, ови фактори могу оштетити гласне жице и променити звук гласа.

Неки лекови без рецепта и лекови који се издају на рецепт такође могу да промене глас – као што су стероидни инхалатори који се користе за ларингитис. Разређивачи крви такође могу оштетити гласне жице и изазвати стварање полипа, због чега глас звучи храпаво или промукло. Релаксанти мишића такође могу довести до иритације и оштећења гласних жица због лека који дозвољава да се желудачна киселина испере назад у ларинкс. Срећом, иритација и промене изазване овим лековима обично нестају након престанка употребе.

Још један фактор животног стила може бити прекомерна употреба, што се обично види код певача и других људи који много користе свој глас током посла, као што су наставници и фитнес инструктори. Ово може довести до неуобичајеног стања званог Реинкеов едем, који такође може бити узрокован пушењем. Реинкеов едем узрокује отицање течности у гласним жицама, мењајући висину гласа – често га чини дубљим.

У екстремним случајевима Реинкеовог едема, потребна је операција за дренажу течности. Али у већини случајева, одмор и избегавање надражујућих материја (пушење и алкохол) су корисни, док говорна и језичка терапија такође може да се позабави променом боје гласа.

Одржавање квалитета гласа

Иако не можемо помоћи неким променама које се с годинама дешавају на нашим гласним жицама, можемо да задржимо неке од наших вокалних квалитета и способности кроз континуирану употребу. Ово може објаснити зашто, у многим случајевима, певачи показују знатно мање промене гласа са годинама од оних који не певају.

Свакодневно певање или читање наглас може дати гласним жицама довољно вежбања да успори њихово пропадања.

Брига о својим гласним жицама је такође важна. Одржавање хидратације и ограничавање уноса алкохола и дувана може помоћи у спречавању високих стопа опадања и оштећења.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару