Читај ми!

Холандија исправља колонијалну неправду, али делимично

Стотине предмета и артефаката који су украдени из Индонезије и Сри Ланке током колонијалне власти Холанђана биће враћени, али не и праисторијски Јавански човек.

Колекција драгог камења, златног и сребрног накита, које су холандски колонизатори опљачкали из балинежанске краљевске палате, позната је као „Ломброк“ благо.

Пре три године саветодавни комитет апеловао је на холандске власти да безусловно врате покрадене артефакте, а 484 предмета који ће бити враћени прва су тура која ће бити враћена.

„Ово је историјски тренутак. Први пут слушамо препоруке комитета да вратимо предмете које никада није требало доносити у Холандију“, каже Гунај Услу, холандски државни секретар за културу и медије.

Предмети који укључују четири камене статуе из некадашњег јаванског хиндуистичког краљевства Сингасари, „керис“ бодеж из краљевства Клунгкунг и 132 уметничка дела са Балија, позната као колекција Пита Маха – биће враћени 10. јула.

Међутим, у колекцији која ће бити враћена неће се наћи Јавански човек, иако су индонежанске власти тражиле његов повратак 2022. године.

Остаци подврсте хомо еректуса најстарији су фосил хоминида икада откривен. Пронашао га је холандски палеоантрополог Ежен Дибоа 1891. године. Сада је Јавански човек изложен у Центру за природни биодиверзитет у Лајдену.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се