Читај ми!

Осећате ли „мирис свога дома“ – шта се крије иза тог препознатљивог мириса

Наши домови миришу. Сећања, емоције, генетика и бројни други чиниоци обликују препознатљиву арому наших домова.

Осећате ли „мирис свога дома“ – шта се крије иза тог препознатљивог мириса Осећате ли „мирис свога дома“ – шта се крије иза тог препознатљивог мириса

Када замислите кућу своје бабе и деде или стан најбољег пријатеља можда ће вам пасти на памет одређени мирис. У свом дому, то готово сигурно не примећујете сваког дана, али када се вратите са одмора погоди вас та посебна, тешко описива арома која вам улива осећај удобност и блискости.

Постоји снажна веза између мириса и тога како се осећамо – што објашњава зашто тако лако повезујемо значајне локације са њиховим мирисима. Али када кажемо да место „мирише на дом“, ми заправо описујемо комбинацију многих мириса, који долазе из мноштва извора.

Најочигледнији кривци, каже креатор парфема и стручњак за мирисе Дона Голдворм су предмети које купујемо управо због њихових мириса, као што су освеживачи ваздуха и свеће. Детерџент за веш, сапуни и производи за чишћење, који такође доприносе укупној ароми. Као и храна коју кувамо и уносимо у дом.

Онда, додаје Голдворм, и ми сами имамо препознатљив мирис.

Куће нам миришу на нас саме

„И сами смо препуни мириса, почев од гела за косу преко лосиона за тело до нашег шампона, средства за прање тела, наше пасте за зубе“, напомиње. „Сваки човек такође има свој јединствени мирис – своју јединствену секвенцу ДНК која одређује начин на који мирише њихово тело.“

Наши лични мириси су везани за главни комплекс хистокомпатибилности (МХЦ) који управља нашим имунолошким системом, каже Памела Далтон, когнитивни психолог. То је генетски детерминисани мирис тела који омогућава псима да прате одређену особу, а исти „олфакторни отисци прстију“, како их Далтонова назива, доприносе укупном мирису наших домова.

И неке очигледније ствари су такође у игри. Домаћинства у којима живе само одрасли, каже Голдвормова. На пример, мирисаће другачије од домова у којима има и деце, која уносе мирисе повезане са детињством – као што су пластичне играчке, воштане бојице и пластелин. Што се тиче власника кућних љубимаца, куће са кутијама за песак не миришу исто као куће са кавезима за птице или псима који су се ваљали по трави.

По мирису се може препознати где живимо

Осим тога, мириси наших домова наговештавају где живимо. Старије зграде од дрвета и цигле миришу другачије од новије градње са много лепкова и пластике (као што су подови од винила), који могу да емитују мирисе. Боја и теписи на сличан начин ослобађају испарљива органска једињења која доприносе мирисима и комбинују се са другим мирисима у нашим домовима.

Квалитет спољашњег ваздуха је још један фактор: „Ако сте, на пример, у Пекингу, они имају већи ниво загађења ваздуха него, рецимо, ако живите на Ибици“, напомиње Голдвормова. „Дакле, то ће утицати не само на мирис који може ући кроз прозоре и пукотине у кући, већ и на то како се то временом уноси у материјале од којих је кућа или зграда изграђена."

Скривање нежељених мириса

Док су фактори као што је квалитет ваздуха углавном ван нашег домашаја, стотинама година људи покушавају да убаце друге мирисе у своје домове као део исказивања свог идентитета, каже Вилијам Тулет, ванредни професор сензорне историје на Универзитету Англија Раскин у Енглеској.

У 16. и 17. веку Европљани су палили тамјан као рани инсектицид и рузмарин у покушају да отерају болести, али су такође користили неке мирисе из задовољства. Потпури је био у моди, а Тулет каже да је откриће вазе из 18. века са вештачким цвећем показало да су се коришћене мирисне пасте када право цвеће није било доступно.

Данас ћете, каже Тулет, у неким кућама „осетити мирис књига које испуњавају полице, што власнику даје идентитет библиофила. Или сте неко ко жели да истакне да је љубитељ природе, па испуњава свој дом мирисима биљака и цвећа.”

„Слепило носа“ као еволуциона предност

Али чак и ако сте пажљиво зацртали арому свог дома, вероватно је сами не примећујете увек. Прилагођавање на мирисе – или „слепило носа“ – спречава нас да осетимо мирисе након само неколико удисаја. Рецептори у нашим носним шупљинама престају да реагују када их бомбардују молекули у ваздуху који су део мириса, каже Далтонова.

„То је као када вам нешто лупа испред канцеларије“, додаје. „Првог дана не можете ни да размишљате од буке. Другог дана вам је мало боље. До краја недеље то више нећете ни чути осим ако вам неко не скренем пажњу на то.” Чуло мириса је, објашњава, прилагођено као еволуциона предност – то је осећај који треба да нас упозори на непосредну опасност, као што су покварена јаја или отровно воће. Једном када сматрамо да је окружење безбедно, његов мирис има тенденцију да брзо нестане из наше свести. „Има смисла да не обраћамо пажњу на нешто што је стално у позадини, већ на нешто што се мења.“

Чак и тако, мирис наших домова је битан јер постаје уплетен у наше осећање удобности и сигурности. Веза између људских емоција и чула мириса је такође јача него код других чула. Далтонова објашњава да је олфакторни део мозга повезан са лимбичким системом, где се одвијају наше емоције.

„Када помиришемо нешто што нам се допада или што нам је познато, то нам може дати веома добар осећај ‘Ох, припадам овде’. Мислимо да је то миленијумима био заштитни механизам у смислу разумевања шта би могло бити пријатно, здраво или штетно.“

Мирис наших домова и мириса људи до којих нам је стало такође се спајају са нашим сећањима, делом зато што су емоције и сећања чврсто повезани. Због тога мирисе често повезујемо са одређеним тренуцима у времену, посебно из детињства.

Дона Голдворм каже: „То су емоционални показатељи које користимо да створимо цео свет као одрасли и да се вратимо тим осећањима сигурности и удобности, љубави и радости.“

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару