Читај ми!

Зашто су четири жене решиле да се удају саме за себе

Британи, Дени, Дотори и Ена су у браку, али саме са собом. Тај чин се назива сологамија, а о разлозима који стоје иза њихове одлуке да се венчају саме са собом, отворено су говориле за Си-Ен-Ен.

Британи Рист је прошетала у хаљини са велом уз песму „Девојка“. Било је то њено венчање, али пред олтаром није било партнера. У хаљини ружичасте боје, 34-годишњакиња је сама читала своје завете испред огледала у свом дворишту. Прихватила је сопствену понуду и дала себи прстен. Уместо супружника, чекали су је торта и шампањац. Рист је тако прошле године себи рекла „да“ и посветила се томе да воли себе – у добру и злу.

Није имала матичара ни госте на свом венчању, и наздравила је на соло пријему. Неколико месеци раније, прекинула је заједнички живот са оцем свог сина након девет година, и како каже, заветовала се на целибат и пријавила на терапију.

„Схватила сам да се у љубави и у односима са другим људима, нисам у потпуности показала и волела себе кроз тај процес, што је заиста отежавало примање љубави од других“, каже Британи, која је одлучила да се посвети себи.

„Помислила сам: Зашто једноставно не купим себи прстен? Зашто једноставно не волим себе у потпуности и направим малу церемонију? Било је моћно седети испред огледала и решити да волим све себе и своје ожиљке“, додала је.

Оваква пракса се зове сологамија. Не постоје подаци о томе колико људи је у сологамији и сви подаци се заснивају искључиво на основу новинских извештаја. Четири жене које су се „удале саме за себе“, говориле су за Си-Ен-Ен.

Оне описују тај чин као симболички израз самољубља и афирмацију дубоког, смисленог односа са самом собом. Такође кажу да то нема никакве везе са одрицањем од будућег партнерства са супружником, што је, како кажу, распрострањена заблуда.

Отприлике годину дана након Британине соло церемоније, почела је везу са својим садашњим супругом. Ипак, она носи свој брачни прстен на десној руци као подсетник на посвећеност коју је себи дала.

Они који критикују ову праксу оценили су је као нарцисоидну. Сологамија није правно препозната у САД и није призната законима ниједне земље. Али стручњаци оцењују да је људима који се обавежу да воле себе, вероватно потребан рад на некој врсти самоисцељења.

„Оно што се за мене истиче у вези са овим трендом је то што све више људи схвата да треба да преузму одговорност за сопствену срећу – да могу да имају задовољавајући и смислен живот без партнерства“, каже Џон Амодео, терапеут и аутор књиге Плес с ватром: свестан пут до љубавних односа, који сматра да је сологамија здрав облик нарцизма.

„Недостатак самољубља заправо води до нездравог нарцизма. Тада нам је стално потребна потврда других да бисмо испунили нашу унутрашњу празнину”, додао је Амодео.

Велико венчање са деверушама

Персонални тренер Дени Адамс планирала је да се уда пре неколико година. Желела је велику забаву, док је окружена вољеним људима.

Али онда је стигла пандемија и Дени је одложила своје планове. Уместо венчања, обратила се терапеуту како би се усредсредила на побољшање свог самопоштовања.

„Требало ми је неколико година да заиста уложим у себе, идем на терапију, заиста дубоко копам у то шта значи процесуирати трауму“, каже Адамсова која сада има 30 година и додаје: „Онда када сам се заиста осећала добро у вези са собом, ја сам рекла свом терапеуту да мислим да желим да се удам за себе”.

Тако је и урадила, и то пред око 40 гостију у децембру на отвореном, у Санфорду на Флориди. Венчање је коштало око 4.000 долара и укључивало је девет деверуша, и читање завета пред огледалом.

„Имајући у виду све што ми се десило у прошлости као детету, све ствари које су ми наудиле, мислим да је ово поновно покретање живота. Поседујем свој живот, своју радост, сопствене изборе. И о томе се радило”, рекла је Дени која је на медени месец отишла у Мексико, а себи је поклонила огрлицу и две наруквице на којима је писало „Лепа девојко, требало је да промениш свет и фокусираш се на добро“.

Адамсова искрено каже да су неки критиковали овакав њен поступак и описали га као вапај за помоћ указујући јој на то да „има менталне проблеме“. Каже да ће, ако се удаје у будућности, ставити бурму поред оне коју је себи дала.

Удала се за себе са 77 година, деценијама након развода

Дороти Фидели се недавно, скоро пет деценија од развода, са 77 година, удала за себе, пред своје троје деце и двадесетак људи у својој пензионерској заједници у Гошену, у Охају.

Носила је белу хаљину, кратак вео и беле патике. Њена омиљена песма, Зато што ме волиш у извођењу Селин Дион, чула са у позадини.

„Осећала сам се прелепо, као да сам добила на лутрији или тако нешто. Осећала сам се као краљица. Осећала сам се важним за себе... као да сам неко. Тешко је објаснити тај осећај – морате га осетити у својој души”, рекла је Дороти.

Фидели иначе никада у животу није носила венчаницу. Њено венчање са супругом 1965. одржано је у згради суда, а брак се завршио разводом девет година касније.

Сада има поруку млађим женама које се боре са проблемима самопоштовања: „Никад није касно да волите себе“.

Њена ћерка, Дона Пенингтон, сећа се дана када јој је мајка рекла да жели да се уда: „Није имала много самопоуздања док је одрастала… Али је прешла дуг пут у последњих неколико година. Постоји неки осећај који ју је обузео, тај осећај који јој је рекао да је себи довољна”.

Дона је иначе одабрала хаљину за своју маму и смислила јеловник који је укључивао кромпир салату, пунч и колачиће у облику свадбених звона.

Роб Гајгер, менаџер пензионерске заједнице, радио је на планирању и одржавању венчања. Каже да је био запањен када му је Фидели, тамо позната као Доти, рекла да жели да се уда.

„Исколачио сам очи и отворио уста... Ипак, познавајући Доти и изазове које је имала током одрастања, као и то да је коначно открила како да воли себе, што већина људи не открије током свог живота, сватио сам учешће у организацији церемоније као част”, испричао је Гајгер.

Ена планира да обнови завете

Ена Џонс се удала на свој 50. рођендан у септембру 2020, у Северној Каролини. Део гостију мислио је да су на прослави рођендана. Када је изашла у белој хаљини до колена, са тијаром, носећи букет сунцокрета, ходајући низ ходник на чијем крају је била велика чоколадна торта, било им је јасно да није у питању рођендан.

Џонсова каже да је желела да се уда откако јој је муж умро од рака 2016.

„Да ли је у матичним књигама венчаних стоји да сам се удала за себе? Не, али то је нешто што сам осећала да морам да урадим. Ово је моја најважнија веза… Она симболизује моју љубав према себи до краја живота”, објаснила је.

Планира да обнови своје завете на свој 55. рођендан.

Амодео, брачни и породични терапеут, каже да, иако сологамија може помоћи људима са њиховим самопоштовањем, она не би требало да спречава дубоко повезивање са другим људским бићем. Самољубље, каже, ствара чврсту основу за интимне, здраве и испуњеније односе са другима.

Али потрага за љубављу према себи је доживотни процес који се не завршава само браком, каже он: „Не морамо да будемо савршени у томе. Ако сачекамо да у потпуности заволимо себе пре него што заволимо другог, можда ћемо бити у старачком дому пре него што се осетимо спремним за дубоку интимну везу”.

Жене које су о сологамији говориле за Си-Ен-Ен, то схватају. Кажу да такође препознају зашто неки људи не разумеју сологамију.

„Мислим да нас често покрећу или збуњују ствари које не разумемо у потпуности јер то нисмо искусили“, каже Ристова, која сада помаже другим женама да планирају своја венчања. И она, и остале три жене које су отворено говориле о браку са самом собом – кажу да нису забринуте због критика.

Кажу да су поносне на напор који улажу у рад „на лепоти која је унутра“ како би се излечиле и можда једног дана – поново венчале.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво