Читај ми!

Тернате, острво зачина на ком принц успављује вулкан

Индонежанско острво Тернате део је Молучких острва, која су кроз историју била позната и као острва зачина. О занимљивој прошлости, обичајима и култури за РТС су говорили принц индонежанског султаната Тернате, Фирман Мудафир Шах, као и оснивач музеја Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

Град Тернате налази се на северном Молучком острву, на ком постоје два града и осам округа. Тарнате је највећи. Пре око 500 година, Португалци, Шпанци, Холанђани долазили су због зачина, по чему је Тарнате било познато као острво зачина.

„Већина становника острва се данас бави рибаловом, а у последње време су отворени рудници злаза и никла. Осим тога, трговина је у сталном развоју“, каже принц индонежанског султаната.

Занимљиво је да се у средини острва налази стратовулкан Гамалама, у чијој сенци од вајкада живи становништво.

„Гамалама је активан вулкан, чија је последња ерупција била 2015. године. На острву постоји и годишњи ритуал, због ког становници верују да неће доћи до велике ерупције или експлозије“, наводи Мудафир Шах.

Главни задатак султанске породице, како објашњава онивач „Адлигата“ Виктор Лазић, јесте да се постара да вулкан не експлодира.

„Нажалост, нисам до сада присуствовао ритуалу, али добио сам од принца позив да наредног марта дођем. Седам сати се пешачи до врха вулкана, па морате бити и физички спремни“, наводи Лазић.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво