Читај ми!

Крај радова на базилици Саграда фамилија – хиљадама грађана Барселоне прети исељавање из домова

Дугачки редови туриста пред базиликом Саграда фамилија, ремек-делом Антонија Гаудија, уобичајена је слика у Барселони. Осим што је најпопуларнија шпанска туристичка атракција, Саграда фамилија је и синоним за незавршен рад. Сада када се крај градње коначно назире, тек почињу главобоље околних становника.

Три градска стамбена блока требало би да буду срушена уколико се реализују планови да се изграде огромне степенице које би водиле ка незавршеном главном улазу храма у Барселони – Гаудијевој базилици Саграда фамилија. То значи да би више од хиљаду породица морало да буде исељено.

Фондација која управља богомољом чини се да намерава да настави са плановима упркос противљењу удружења околних станара. Коначну одлуку донеће градски савет Барселоне, пише Јуроњуз.

Салвадор Барозо, адвокат и представник удружења грађана, покренуо је правни поступак како би зауставио било какве радове на предложеним степеницама.

Барозо тврди да Гауди није предвидео степениште у оригиналним плановима, већ да је оно плод његових ученика после смрти архитекте 1926. године.

Оригиналне планове уништили су анархисти по избијању Шпанског грађанског рата.

„То није у Гаудијевом плану, али ће утицати на живот око 3.000 људи који живе близу базилике. И на мој живот, а живим ту 30 година, неки људи и дуже“, рекао је Барозо за Јуроњуз.

У случајевима експропријације, једини који доноси коначну одлуку је локални савет.

До сада се градски савет Барселоне трудио да избегава одлуку о томе, а одлука о рушењу би посебно тешко пала имајући у виду надолазеће изборе 28. маја.

Левичарска градоначелница Ада Колау заговарала је у својој кампањи да се заустави исељавање људи из домова.

„Радимо са представницима Саграда фамилије, околних становника и других организација како бисмо пронашли најбоље решење да завршимо радове, али и да поштујемо потребе грађана“, истакао је портпарол градских власти.

Унескова листа културне баштине на својој листи подразумева само онај део базилике који је завршен током Гаудијевог живота.

Радови на базилици почели су пре 141 годину, а Саграда фамилија је од тада постала позната по чудесној архитектури колико и по бесконачним радовима.

Ремек-дело Антонија Гаудија је убедљиво највећа туристичка атракција у Шпанији, са више од три милиона туриста који је сваке године посете.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару