Читај ми!

Мет гала – у част Лагерфелда црвени тепих је био бео

Први понедељак у мају време за Мет гала и светске звезде да се појаве у Метрополитен музеју уметности у Њојорку на најекстравагантнијој ноћи моде. Ове године тема је била одавање почасти животу и каријери Карла Лагерфелда, моћног и често контроверзног модног креатора који је трансформисао неке од најпознатијих модних кућа.

Тема овогодишњег Мет гала спектакла заснована на пролећној ревији Института за костим Метрополитен музеја – „Карл Лагерфелд: Линија лепоте“, представља постхумну ретроспективу рада немачког модног дизајнера. Лагерфелд је постао синоним за „Шанел“, а када је преминуо 2019. године, у 85. години, још је био на челу „Шанела“ и „Фендија“, у којима је диктирао моду више од пола века.

Копредседавајуће овогодишњим догађајем заједно са уметничком директорком Вога, Аном Винтур, били су Дуа Липа, Михаела Коел, Роџер Федерер и Пенелопе Круз која је дебитовала на „Шанеловој“ модној ревији убрзо након Лагерфелдове смрти.

 

Због Лагерфелдовог дубоког утицаја на генерације дизајнера и модела, одзив на црвеном тепиху (или, ове године, на белом тепиху) био је велики, а звезде су му одале почаст асоцијацијама на неке од његових најбољих креација током деценија, као и реинтерпретацијом његове препознатљиве црне боје – што је био његов карактеристични стил облачења (црно одело, бела кошуља, тамне наочаре и рукавице).

Доминирало је црно, бело, цветови камелије и бисери, одражавајући Лагерфелдову класичну „Шанел“ палету.

Бројни гости на Мет гали су се појавили у некадашњим Лагерфелдовим креацијама, укључујући Маргот Роби која је носила хаљину из 1993. године коју је некада носила Синди Крафорд и Никол Кидман која је стигла у легендарној хаљини од перја која је постала позната у романтичној реклами за парфем Шанел 5, који је режирао Баз Лурман 2004. године.

Федерер је такође одао дирљиво, суптилно признање Лагерфелду. Креативни директор „Фендија“, Ким Џонс (који је преузео позицију после Лагерфелдове смрти) у постави одела некадашње тениске звезде ставио је руком нацртане скице немачког дизајнера.

Камелија је била омиљени цвет Габријеле Шанел и везује се за „Шанел“ од 1913. године када га је легендарна креаторка закачила на појас и одлучила да он буде симбол њене етикете. Када је Карл Лагерфелд преузео место креативног директора, није одбацио камелију, већ ју је оживео за млађу, модерну генерацију.

Стога је било сасвим природно да је камелија била истакнута на црвеном (белом) тепиху на Мет гали 2023. у понедељак у Њујорку. Неколико звезда је на свој начин ставило симетрични цвет — Ријана и Карди Би су имале максималистички приступ, док су Оливија Родриго, Емили Блант и Џанел Моне цвет користиле да нагласе своје тоалете.

Иако се Шупет, Лагерфелдова вољена мачка, и поред вишемесечних гласина није појавила на свечаности, било је много референци у њену част. Доџа Кет, Џерад Лето и Lil Nas X сви су дошли костиму мачке.

 

И иако је претходних година Ким Кардашијан настојала да разбије интернет својим гала изгледом, ове године је рекла да не брине да ће надмашити саму себе. Рекла је за Вог да је „желела да се осећа гламурозно" у својој „Скјапарели“ хаљини инспирисаној „Шанелом“.  

Посебно изненађење на црвеном тепиху, направила је појављивање тенисерка Серена Вилијамс, која је пред холивудском елитом открила да је у другом стању. „Овде нас је троје", рекла је трофејна спортисткиња.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару