Читај ми!

Останите хидрирани – колико воде тело губи током лета авионом

Током лета авионом људско тело пролази кроз различите процесе и стања, нарочито на дугиим летовима, при полетању и слетању. Најважније је унети у организам довољну количину течности, јер је хидратација током лета авионом веома важна за здравље.

Многи путници забораве да пију воду, а то је веома важна навика, нарочито на дугим путовањима авионом. Углавном покушавају да „убију“ време – неки спавају, неки разговарају или гледају филмове.

Они који се плаше лета авионом попију неки алкохол, али сатима не пију воду. Због тога долази до дехидратације организма, јавља се осећај „сувог” грла и носа и – што је лет дужи – ризик од дехидратације је већи.

Бен Ватман, менаџер услуга на летовима Компаније "Ер Нови Зеланд", објаснио је зашто је важно одржавати хидратацију тела у авиону:

Током лета на дугим релацијама, најважније је да се осећате удобно и безбедно, нарочито на летовима који трају преко 10 сати. Због рециркулисаног ваздуха у авиону, грло, нос и кожа се суше, а тело може да изгуби и до два литра воде. Због тога је важно пити воду и пре уласка у авион."

У авиону је влажност ваздуха нижа него у ваздуху који, иначе, дишемо. Разлог је углавном то што ваздух који циркулише кроз авионску кабину долази из атмосфере, а у њему, на великим висинама, нема много влаге. Због тога Удружење за ваздухопловство (АсМА) препоручује да се на сваких сат времена попије по чаша воде.

Не постоји ризик по здравље, али ниска влажност у авионској кабини може да изазове благу нелагоду, посебно суву кожу и иритацију очију. Препорука је да се не пије алкохол, смањи унос кафе и чаја, јер доприносе губитку течности у организму. Мало људи зна је да ће низак притисак довести до тога да ваша крв апсорбује мање кисеоника, доживећете пад крвног притиска (због мање запремине крви). Тада се јавља осећај умора у телу, а могу се јавити летаргија и нервоза“, наводе из АсМА.

„Вода је основна компонента гликогена, складишта глукозе за наше мишиће. После неколико сати без воде, чак и ходање до тоалета ће бити отежано. То је такође разлог зашто путници морају да се крећу по кабини иако авион можда није место за постизање задатог броја корака. Када сте смештени на мало седиште у авиону, вашем телу је тешко да пумпа крв из ногу назад у срце да би се одржала циркулација“, рекао је за Си-Ен-Ен др Арон Адеј, кардиолог бостонске болнице.

„Када ходате, ваши мишићи у листовима на ногама пумпају крв назад до срца. Ако не желите да стално нервирате особу која седи поред вас, вежбајте на свом седишту тако што ћете савијати и опуштати мишиће листова и стопала.Не постоји истраживање које прописује колико времена је потребно провести у покрету у авиону да би се смањио ризик од дубоке венске тромбозе, али је корисно шетати пролазом између седишта у авиону на сваких сат времена", наводи др Арон Адеј.

Важно је придржавати се савета које  путницима дају авио-компаније. 

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару