Читај ми!

Милански Салон дел Мобиле – најпрестижнији сајам намештаја у свету

У Милану званично почиње традиционални Салоне дел Мобиле – најпознатији Сајам намештаја, који у град, који већ јесте престоница моде и дизајна, доводи огроман број излагача и посетилаца из целог света.

Милано је град моде и дизајна, динамична реалност која антиципира будућност све више привлачећи туристе са свих страна света који радо долазе у „град доброг укуса“. Тај добар укус како у одевању, путем ревија два пута годишње, тако и у дизајну намештаја наредних дана, публика из читавог света ће моћи да види у овом граду који ће на Салоне дел мобиле Милано, окупити више од две хиљаде излагача из 37 земаља од којих 550 младих који имају мање од 35 година, те 28 међународних школа дизајна. Преко 34 одсто излагача је из иностранства, а дошао је велики број људи из Кине, Саудијске Арабије, Индије, Блиског Истока као и остатка Европе и Америке.

Салоне је глобални догађај који доводи свет у Милано и дизајн у свет. Ми смо врло задовољни квалитетом онога што можете видети ове године јер се дизајн и намештај, хране науком, технолошким истраживањима, уметношћу, фотографијом, дигиталном комуникацијом и многим другим стварима. Овогодишњи формат нам показује и да је број страних излагача у сталном порасту те од претходних 27 данас имамо 34 одсто странаца и сви захваљујући потпуној креативној слободи на својим штандовима представљају архитектонске, али и комуникативне елементе који су заиста изванредни. Ове године имамо три новитета: имамо један једини изложбени ниво што посету чини ефикаснијом као и сарадњу између брендова. Затим нови 'Лејаут Еуролуће' у прстенастом облику као и културни део који је мултидисциплинаран и укључује фотографију, изложбе и инсталације“, наводи Марија Поро, председница Салоне дел мобиле Милано.

„Салоне сателите је важан део Сајма посвећен младим дизајнерима који је још 1998. године осмислила Марва Грифин која је и кустос читаве манифестације.

„'Салоне сателите' сваке године има једну тему и ове године је посвећен школама дизајна, под називом Building the (Im)possible Process, Progress, Practice. Имамо 28 светских школа што укључује 550 младих људи из 34 земље. Млади су креативност и поставили смо им питање: куда иде дизајн и њихов задатак је да нам одговоре на ово питање које заправо питање за све“, каже Марва Грифин, кустос Салоне дел мобиле.

Но како многи овај догађај називају недељом дизајна Milano design week – они пак инсистирају на томе да се користи оригинални, Салоне дел мобиле, који указује на Италију.

Ово није недеља дизајна како га многи погрешно зову, ово је 'Салоне дел мобиле Милано', то је наш бренд и то је оно што ми желимо да покажемо свету, јер Салоне је италијанска реч и када кажете 'Салоне дел мобиле' свуда знају на који догађај се то односи, где год да на свету причаш о Салоне они знају на шта се то односи и да је то Салон намештаја у Милану и то треба задржати“, истиче Марко Сабета, Генерални директор Салона.

Поред Салоне дел мобиле, у граду се дешавају пратећи програми који можда привлаче још веће интересовање запослених у сектору производње намештаја, туриста, па и самих Миланеза. На 908 локација у граду – галеријама, музејима, улицама и трговима – Милано изгледа као велика уметничко-дизајнерска сцена отворена 24 сата дневно.

Оно што је интересантно јесте и да су сви хотели као и приватни смештај одавно заузети.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару