Шта ми од нигеријске хране недостаје у Србији

Када сам долазила на мастер студије комуникација и новинарства у Србију распитала сам се о земљи, језику, људима, па и о локалној храни. Могу рећи да сам била припремљена за оно што се у Србији једе, али и да сам била позитивно изненађена када сам пробала српска јела.

Шта ми од нигеријске хране недостаје у Србији Шта ми од нигеријске хране недостаје у Србији

Моје искуство у Србији по питању хране је врло занимљиво па и изазовно с обзиром на то да постоји огромна разлика између хране овде у Србији и хране у Нигерији. Пробала сам бројна јела у Србији, многима нисам запамтила ни име, разне чорбе и могу да кажем да највише волим ћевапе.

Баш као што се људи у Нигерији разликују по језицима које говоре, слично је и са храном. Сваки „језик“ односно народ у Нигерији има своју традиционалну храну која му је својствена. Та јела спремају се за свадбе, рођендане, сахране, прославе рођења нове бебе или за неку сличну светковину.

Једе се пилетина, говедина, риба, у зависности од тога шта ко воли или шта домаћин има да понуди. Понекад се на трпези може наћи и месо дивљих животиња као што су косилац (врста глодара - grasscutter) и антилопа. То нису баш уобичајене врста меса, скупља су и ретко се налазе у маркетима или месарама. Свињетину конзумирамо у Нигерији, али је не једу сви због традиционалних или верских разлога, баш као и у Србији.

Намирница коју ћете редовно наћи на столу и у Нигерији и Србији је пиринач. Међутим, у Нигерији се прави на много више начина као што су пржени пиринач, јолоф пиринач, пиринач са сосом од поврћа, пиринач са сосом од рибе или говедине, и нигеријски специјалитет под називом офада пиринач који има доста локалних састојака.

Јединствена и уобичајена намирница за који већина људи у Србији не зна зове се „плантејн“ (Plantain) . Људи који се нису сретали са плантејном називају га „велика банана“ јер изгледа као банана и припада истој породици, иако је много већи и дебљи од банане и обично се не једе сиров као банана.

Плантејн се сматра главним јелом у Нигерији јер се куван може јести са сосом од поврћа или прженим јајетом. Може се послужити и као прилог уз друга главна јела. Од њега се могу направити грицкалице, популарно познате као „чипс од плантејна“, ако се исече на мање и тање комаде које једу и одрасли и деца.

То није све, плантејн када се прерадом згусне да очврсне може да се једе као главно јело уз било коју локалну супу и има много лековитих особина, посебно у лечењу дијабетеса. Плантејн није доступан током целе године јер његов раст зависи од сезоне.

У Србији постоје четири сезоне, зима, пролеће, лето и јесен, али у Нигерији је другачије, имамо само два годишња доба, кишну и сушну сезону. Кишна сезона траје од априла до октобра, док сушна сезона траје од новембра до марта.

Друга јединствена храна коју конзумирају Нигеријци зове се „јам“. То је врста поврћа која припада породици кромпира. Невероватно, овдашњи кромпир (ми га зовемо „ирски кромпир“) и слатки кромпир се могу наћи у Србији, али већина људи не зна за „јам“.

Сећам се разговора са колегиницом из Србије у вези са неким од нигеријских јела и споменула сам „пасирани јам“ као једно и била је изненађена јер није знала шта то значи. Покушала сам да објасним и такође показала слике, али једини начин на који је она могла да разуме је када сам га назвала „велики кромпир“ или како би у Србији рекли „велики ирски кромпир“. Иако ми је то било мало смешно, коначно је разумела о чему причам.

Баш као „ирски“ и слатки кромпир, јам се може припремити на различите начине и трансформисати у различите облике. Може се кувати, пржити и јести са сосом од поврћа или сосом од јаја или чак локалним палминим уљем својственим Африканцима. Јам се може направити као пире или стврднути када се скува и истуче у авану, а затим се једе са било којом врстом локалне супе са месом по жељи. Због различитих годишњих доба није доступан током целе године и зна да буде скуп у неким деловима Нигерије због оштрих локалних климатских услова.

На крају, да додам, да је доста воћа које имате у Србији, као што су банане, поморанџе, манго, лубеница, веома уобичајено за Нигерију. Међутим, воће као што су јабуке, јагоде и купине теже можете наћи јер се због климе оно не узгаја у Нигерији. Као што је овде тешко наћи индијски орах или бадем у форми плода (не само коштица која се у у Србији може купити) или јабуке „афричке звезда“.

За крај, ево листе воћа које ми недостаје и воћа којег у Нигерији нема.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво