Контроверзни дуријан – новинарка РТС-а пробала најсмрдљивију воћку на свету

На дрвећу у Југоисточној Азији расте краљ воћа – величанствени дуријан. Иако га локалци обожавају, због специфичног мириса забрањено је да се уноси у хотеле, авионе, јавни превоз. Док у Азији тврде да је дуријан оличење богатства укуса, остатак света назива га „воћем са најнепријатнијем мирисом на свету“.

САД имају велику јабуку, а Индонезија велики дуријан. Оно што је Њујорк Америци, то је Џакарта Југоисточној Азији. Краљица овог дела света добила је надимак по краљу воћа. Дуријан, најконтроверзнија воћка на свету, неки би рекли и воће са најнепријатнијим мирисом на свету. У Азији га пак обожавају.

Због чврсте бодљикаве љуске добио је назив дури – на индонежанском – трње. Због величине плода, који може да нарасте до тридесетак центиметара, али и богатства укуса – проглашен је краљем. Ова сезонска воћка расте широм југоисточне Азије и свака врста има специфичан укус.

„Индонезија има много врста дуријана – са Суматре, Калимантана, из западне и централне Јаве и из других крајева – и у свим овим областима расте другачији дуријан. Да бисте знали да ли је воће квалитетно или не – довољно је да га помиришете“, објашњава Моргијанти, домаћица из Тангеранга.

А због јаког, за неке непријатног мириса, дуријан је у појединим земљама забрањено уносити у авионе, хотеле, јавни превоз. Локалци са осмехом кажу – или га обожавате или мрзите.

„Волим дуријан, већина Индонежана обожава да га једе. Мислим да га и неки странци воле. Али има оних којима се дуријан не свиђа, изгледа да је то због јаког мириса“, каже Моргијанти.

Сладак је и кремаст, топи се у устима – тврде у овом делу света. Странци углавном имају погрдне асоцијације – труло месо, смеће, прљаве чарапе.

Ко је у праву – решили смо сами да се уверимо. Моргијанти нам је пронашла зрелу воћку величине диње са Суматре. На први њух, мирис није ни налик непријатном. А кад се загризе…

И на први и на други залогај осећа се устајали, покварени лук. Укус јесте блажи, али од мириса не долази до изражаја. Ни налик мешавини карамеле и ваниле, иако арил (месо плода) визуелно подсећа на то.

Дуријан није воће које лако одушеви, али нисмо га бацили. Моргијанти га је понела кући. Ем га обожава, ем смо га скупо платили. Мањи плод кошта око 15 долара. Није ни чудо – кад је краљевски.

петак, 18. април 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом