Читај ми!

Ако мислите да су приганице уштипци – варате се

Унутра ваздушасте, споља хрскаве, сличне уштипцима и крофнама, али ипак има разлике у рецепту за приганице. Топле приганице служити уз сир, кајмак, пршуту, туршију, ајвар, а ко воли може и са шећером, уз мед, џем, подједнако су добре. Уосталом како желите. Да би упиле мање масноће постоји трик, а није убрус.

Ако мислите да су приганице уштипци – варате се Ако мислите да су приганице уштипци – варате се

Одвојивши се од обичног теста за хлеб, приганица се уздигла до симбола. Оно што је за друге народе хлеб и со, то је у Црној Гори приганица и мед или шећер – симбол добродошлице.

У тајну припремања приганица добродошли сте и ви.

Ваздушасто тесто које се одлично комбинује са кајмаком, сиром и пршутом. Такође, изванредне су и у слаткој варијанти – умачу се у кристал шећер залогај по залогај, за разлику од уштипака које се посипају шећером у праху. Ко воли може да их једе са џемом, медом или кремом. 

Многе домаћице ће рећи да су приганице исто што и нама добро знани уштипци, али разлика у прављењу теста ипак постоји. 

Поента је да се тесто добро направи и да упију што мање уља, а за то постоји "цака". Један састојак спречава да тесто упије уље током пржења – ракија!

Најпре у млaку воду измрвите квасац и додајте шећер. После пет минута додајте кашику ракије, а онда и брашно и со. Тесто би требало да буде гушће него за палачинке, а ређе него за кифлице.

Прекријте посуду са тестом прозирном фолијом и оставите да одстоји на топлом око пола сата.

Пре пржења обавезно још неколико пута енергично прођите варјачом по тесту.

У дубљу шерпу сипајте уље, па кад се загреје у њега спуштајте комадиће теста које сте извадили кашиком. 

Пре него што ћете одвојити тесто за сваку приганицу кашику умочити у уље.

Ако вам тесто није округло, поправите га прстима, па га спуштајте у вруће уље.

Кад приганице порумене, извадите их на папирни убрус да се оцеде од вишка масноће и служите док су топле.  

субота, 23. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње