Читај ми!

Које лекове не треба мешати са алкохолом – стручњаци објашњавају ризике

У ово доба године толико је прилика за опуштање које неминовно прати испијање неког алкохолног пића. Чаша или две шампањца када откуца поноћ, маштовити коктели током дочека или хладно пиво уз божићни ручак можда делују као безазлен грех, али ако узимате одређене лекове то може изазвати озбиљне последице по наш организам.

Које лекове не треба мешати са алкохолом – стручњаци објашњавају ризике Које лекове не треба мешати са алкохолом – стручњаци објашњавају ризике

Конзумирање алкохола са неким лековима значи да они можда неће деловати тако добро, док са појединим лековима ризикујемо појачано дејство опасно по живот. Ево шта професори фармације сматрају да треба да знамо ако узимамо лекове и планирамо да пијемо алкохол током празника.

Зашто је ово важно?

Када попијемо лек, он путује у стомак, а одатле се преноси до јетре где се лек метаболише и разлаже пре него што уђе у крвоток.

Доза сваког лека који узимамо је одређена на сонову метаболичких могућности јетре. Али када пијемо алкохол, он се такође разлаже у јетри и може да утиче на то која количина лека ће бити метаболисана.

Неки лекови се метаболишу више, што може значити да у крвоток не стиже довољно да би били ефикасни, док се неки лекови мање метаболишу. То значи да добијате много већу дозу од предвиђене, што може довести до предозирања.

Ефекти алкохола (као што је поспаност) могу додатно појачати сличне ефекте које изазива и лек.

Да ли ће доћи до интеракције или не, и каква ће она бити, зависи од више чинилаца. То укључује врсту лека који узимате, дозу, колико алкохола пијете, године, генетске предиспозиције, пол и опште здравље.

Жене, старији људи и они који имају проблем са јетром изложенији су ризику да се код њих појави негативна интеракција лека и алкохола.

Који лекови се не мешају добро са алкохолом?

Многи лекови ступају у интеракцију са алкохолом без обзира на то да ли нам их је прописао лекар, или су купљени у слободној продаји, или су на биљној бази.

1. Лекови + алкохол = поспаност, кома, смрт

Пијење алкохола и узимање лекова који депресирају централни нервни систем да би се смањило узбуђење и стимулација могу имати додатне ефекте. Заједно, ово вас може учинити додатно поспаним, успорити дисање и рад срца и, у екстремним случајевима, довести до коме и смрти. Ови ефекти су вероватнији ако користите више од једног типа ових лекова.

Лекови на које треба обратити пажњу су лекови за депресију, анксиозност, шизофренију, бол (осим парацетамола), поремећаје спавања (као што је несаница), алергије, прехладе и грип.

Најбоље је да не пијете алкохол са овим лековима или да сведете унос алкохола на минимум.

2. Лекови + алкохол = појачано дејство лека

Мешање алкохола са неким лековима повећава ефекат тих лекова.

Један пример је таблета за спавање золпидем, која се не сме узимати са алкохолом. Њени ретки, али озбиљни нежељени ефекти могу бити месечарење – да једете у сну, возите у сну или ходате у сну – и већа је вероватноћа да ће се појавити ако конзумирате алкохол.

3. Лекови + занатско пиво или домаће пиво = висок крвни притисак

Неке врсте лекова ступају у интеракцију само са неким врстама алкохола.

Примери укључују неке лекове за депресију, антибиотик линезолид, лек за Паркинсонову болест селегилин и лек за рак прокарбазин.

Ови такозвани инхибитори моноамин оксидазе реагују само са неким врстама обичних и занатских пива, пива са видљивим седиментом, белгијским, корејским, европским и афричким пивима, као и домаћим пивима и вином.

Ове врсте алкохола садрже високе нивое тирамина, природне супстанце која се обично разлаже у телу и која обично не узрокује никакву штету.

Међутим, инхибитори моноамин оксидазе спречавају ваше тело да разбије тирамин. Ово повећава нивое у вашем телу и може довести до пораста крвног притиска до опасног нивоа.

4. Лекови + алкохол = ефекти чак и након што престанете да пијете

Други лекови међусобно делују јер утичу на начин на који ваше тело разлаже алкохол.
Ако пијете алкохол док користите такве лекове, можете осетити мучнину, повраћање, црвенило у лицу и врату, задихност или вртоглавицу, убрзани рад срца или пад крвног притиска.

Ово се може десити чак и пошто сте престали да пијете неке лекове, а затим пијете алкохол. На пример, ако узимате метронидазол, требало би да избегавате алкохол и док користите лек и најмање 24 сата након што престанете да га узимате.

Пример где алкохол мења количину лека или сродних супстанци у телу је ацитретин. Овај лек се користи за лечење стања коже као што је тешка псоријаза и за спречавање рака коже код људи који су имали трансплантацију органа.

Када узимате ацитретин, он се претвара у другу супстанцу – етретинат – пре него што се уклони из тела, а алкохол повећава количину етретината у организму.

Ово је посебно важно јер етретинат може испровоцирати неке урођене мане. Да бисте то спречили, посебно ако сте жена у репродуктивном добу, требало би да избегавате алкохол док користите лек и два месеца након што престанете да га узимате.

Митови о алкохолу и лековима

Алкохол и контрола рађања

Један од најчешћих митова о лековима и алкохолу је да не можете пити док користите контрацептивне пилуле.

Генерално је безбедно користити алкохол са пилулом јер не утиче директно на то колико добро функционише контрола рађања.

Али пилула је најефикаснија када се узима у исто време сваког дана. Ако пуно пијете, већа је вероватноћа да ћете заборавити да то урадите следећег дана.

Алкохол такође може изазвати мучнину код неких људи и повраћање. Ако повраћате у року од три сата од узимања пилуле, неће деловати. Ово повећава ризик од трудноће.

Контрацептивне пилуле такође могу утицати на ваш одговор на алкохол јер хормони које садрже могу променити начин на који ваше тело уклања алкохол. То значи да се можете напити брже и остати пијани дуже него што бисте иначе.

Алкохол и антибиотици

Затим постоји мит о томе да се алкохол не меша са антибиотицима. Ово се односи само на метронидазол и линезолид.

Иначе, генерално је безбедно користити алкохол са антибиотицима, јер алкохол не утиче на њихов рад.

Али ако можете, најбоље је избегавати алкохол док узимате антибиотике. Антибиотици и алкохол имају сличне нежељене ефекте, као што су узнемирени стомак, вртоглавица и поспаност.

Ако их користите заједно, већа је вероватноћа да ћете имати ове нежељене ефекте. Алкохол такође може смањити вашу енергију и повећати колико вам је времена потребно да се опоравите.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару