Читај ми!

Још једно дете преминуло од врућине у колима – шта да радите ако посумњате на топлотни удар

Петогодишњи дечак је преминуо у Хјустону пошто је био остављен у аутомобилу по рекордно високим температурама. То је пети овакав случај у Сједињеним Држвама ове године. Децу никада не треба остављати саму у колима, а кола увек треба држати закључана, како малишанима не би пало на памет да се у игри без питања завуку у њих. Ша да радите ако ипак дође до топлотног удара?

Још једно дете преминуло од врућине у колима – шта да радите ако посумњате на топлотни удар Још једно дете преминуло од врућине у колима – шта да радите ако посумњате на топлотни удар

Аутомобил у којем је био дечак у понедељак је био паркиран испред породичне куће неколико сати пре него што је установљено да је у њему био дечак, саопштено је из канцелије шерифа.

У Хјустону је тог дана било 39 степени, што је највиша температура још од 2011. године.

Чланови дечакове породице су рекли да су припремали рођендан ћерке.

Дечакова мајка је била узбуђена и покушавала све да организује и због све те гужве прошло је доста времена док нису утврдили да дете није у кући", рекао је шериф Ед Гонзалес.

Навео је и да се чини да је дечак знао сам да се одвеже и изађе из аутомобила, али да је аутомобил укојем је био био изнајмљен, а не породични аутомобил.

То је пето дете које је ове године преминуло у САД у аутомобилу од врућине.

Деца су често жртве топлотног удара у колима. Наиме, довољно је да оставите дете у колима на кратко, да нешто обавите, и да за то време – ако сте паркирани на сунцу, температура у колима значајно порасте.

Децу никада не треба остављати саму у колима, а кола увек држите закључана, како малишанима не би пало на памет да се у игри без питања завуку у њих.

Препоруке Хало бебе - шта да радите ако дође то топлотног удара?

Ако посумњате да дете има топлотни удар, одмах зовите хитну помоћ (194) или га одвезите у болницу.

Потребно је да склоните дете са сунца - одведите га у хлад или у расхлађену просторију, скинете сувишну одећу са детета, расхладите дете умивањем или поливањем хладном водом.

Уколико сте у могућности, препоручљиво је да га окупате или истуширате не превише хладном водом. Уколико вода није доступна, помаже и излагање струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором).

Уколико је свесно, детету треба дати да пије расхлађене напитке.

Ако још није стигла стручна помоћ, зовите службу хитне помоћи (194) за даље инструкције.
Након опоравка од топлотног удара, дете је и током следећих недеља осетљиво на високе температуре. Најбоље је да избегава високе температуре и физичку активност, све док не добије одобрење од педијатра.

среда, 04. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару