Читај ми!

Зелени чај је ризница здравља којом ваља започети дан

Иако Јапан није постојбина чаја, у Земљи излазећег сунца је култ испијања овог напитка доведен до савршенства. Поред уживања у његовом пријатном укусу, Јапанци су убеђени, да за своју дуговечност могу да захвале управо зеленом чају. Момчило Антонијевић, народни травар, говори о лековитости зеленог чаја и правилном начину његове припреме.

Занимљиво је да се зелени, црни и бели чај добијају од исте биљке. Шта је специфично код производње зеленог чаја oбјаснио је Момчило Антонијевић новинар и народни травар.

„Код нас се генерално било који напитак од биљака који се користи зове се чај, али је прави чај само онај који се добија од биљке чај. Зелени, бели и црни чај добијају се од исте биљке, а ова биљка се разликује у начину припреме листова", објаснио је травар.

Истиче да чајевац или чајно дрво потпуно друга биљка, нема никакве везе са чајем, и када је капетан Кук откривао Аустралију, учинило му се да подсећа на биљку чај, па је тако назвао. Треба увек треба дати предност зеленом чају када је лековитост у питању. Његови листови не ферментишу, не оксидишу. Зелени чај је кофеински напитак.

"Увек је добро купити зелени чај у гранулама, пије се у јутарњим часовима. Он садржи флуор, користи се за испирање десни и усне дупље. Користи се превентивно да останемо здрави. Две шоље дневно зеленог чаја чува кости, кардиоваскуларни систем и помаже код реуматоидног артритиса. Зелени чај појачава избацивање штетних материја, утиче на осећај глади и жеђи, нарочито код дијабетичара", рекао је Момчило.

Са којим биљкама се најбоље комбинује зелени чај?

„Добро га је комбиновати са ђумбиром, препоручује се људима које мучи почетак прехладе, који имају језу, болове у мишићима. Зелени чај се добро комбинује и са наном. За мршављење се користи мешавина овог чаја и целера. Добра је и комбинација са жалфијом", истакао је Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи