недеља, 25.06.2017, 08:09 -> 09:50
Извор: РТС
На 35 у хладу: лагана и љута храна и не претерано хладни напици!
У врелим летњим данима важе посебна правила, облачења, заштите од сунца, физичке активности, али и исхране. Неке препоруке даје нам сам организам, али понекад би требало да послушамо и савет стручњака.
Када је вруће, највише прија храна која расхлађује и освежава. Расхлађено воће и поврће, незаслађени сокови, вода, али, у неким крајевима планете и храна која загрева.
Нутриционисткиња ДЗ „Савски венац“ Ана Тодоровић каже да би наша исхрана на плус 37 у хладу требало да буде пуна салата, свежег воћа и цеђених сокова.
„Заблуда је да веома хладне намирнице хладе организам, то се само тренутно дешава, то јест ако попијемо хладну воду у тренутку ће да нас расхлади, али убрзо ћемо имати потребу да поново унесемо нешто хладно“, објашњава нутриционисткиња Тодоровић.
Према њеним речима, навика становника у крајевима где је стално топло је да једу љуто, нама је то необично: „Знамо да се сви знојимо од љуте хране, међутим, то даје осећај олакшања па је препорука љута папричица или евентуално ђумбир“.
Масна и тешка храна треба да се избегава јер оптерећује систем органа за варење. У овом периоду телу ће добро доћи свеже салате од воћа и салате од поврћа са доста маслиновог уља и много, много течности.
На високим температурама храна се веома брзо квари, па треба јести само проверене намирнице.
„Масна храна је за избегавање - пржено, поховано и куповина хране на улици“, упозорава Ана Тодоровић.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар