На 35 у хладу: лагана и љута храна и не претерано хладни напици!

У врелим летњим данима важе посебна правила, облачења, заштите од сунца, физичке активности, али и исхране. Неке препоруке даје нам сам организам, али понекад би требало да послушамо и савет стручњака.

На 35 у хладу: лагана и љута храна и не претерано хладни напици! На 35 у хладу: лагана и љута храна и не претерано хладни напици!

Када је вруће, највише прија храна која расхлађује и освежава. Расхлађено воће и поврће, незаслађени сокови, вода, али, у неким крајевима планете и храна која загрева.

Нутриционисткиња ДЗ „Савски венац“ Ана Тодоровић каже да би наша исхрана на плус 37 у хладу требало да буде пуна салата, свежег воћа и цеђених сокова.

„Заблуда је да веома хладне намирнице хладе организам, то се само тренутно дешава, то јест ако попијемо хладну воду у тренутку ће да нас расхлади, али убрзо ћемо имати потребу да поново унесемо нешто хладно“, објашњава нутриционисткиња Тодоровић.

Према њеним речима, навика становника у крајевима где је стално топло је да једу љуто, нама је то необично: „Знамо да се сви знојимо од љуте хране, међутим, то даје осећај олакшања па је препорука љута папричица или евентуално ђумбир“.

Масна и тешка храна треба да се избегава јер оптерећује систем органа за варење. У овом периоду телу ће добро доћи свеже салате од воћа и салате од поврћа са доста маслиновог уља и много, много течности.

На високим температурама храна се веома брзо квари, па треба јести само проверене намирнице.

„Масна храна је за избегавање - пржено, поховано и куповина хране на улици“, упозорава Ана Тодоровић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 15. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње