Читај ми!

Какав „Ферари”! Председник отворио „фабрику будућности”

„Ферари” је отворио нову фабрику, према пројекту Марија Кучинела, у којој ће производити аутомобиле будућности са моторима на унутрашње сагоревање, хибридним и електричним.

У присуству председника Серђа Матареле, затим председника „Кавалина” Џона Елкана, директора Виње и потпредседника Пјера Ферарија, представљена је нова фабрика која се простире на 43.000 квадратних метара, у којој ће се производити аутомобили будућности уз гаранцију да ће се задржати оно добро што је красило италијанског произвођача аутомобила већ стотинак година.

За следећу годину планира се први електрични аутомобил „Кавалина” који ће почети да се продаје 2026. Медији нагађају да ће коштати око 500.000 евра, међутим, из „Ферарија” не потврђују ове информације јер је политика куће да тек месец дана пре лансирања новог аутомобила кажу колика је његова цена.

Нова фабрика се зове „Е-билдинг” и омогућиће „Ферарију” да ојача своју производну флексибилност у складу са стратегијом давања предности квалитету над квантитетом.

Све за возило производиће се у једној фабрици што ће омогућити „Ферарију” да буде ефикаснији у производњи.

У „Е-билдингу” са врхунском 4.0 технологијом, производиће се електричне компоненте од великог значаја за разликовање „Фераријеве” технологије и перформанси, а то су високонапонска батерија, осовина и електрични мотор, како истиче председник Виња.

„Инвестиција је неопходна да бисмо се с пуним поверењем посветили будућности 'Ферарија', потврђујући наше залагање за квалитет италијанских производа”, изјавио је председник Елкан.

Потпредседник Пјеро Ферари је одговорио присутним новинарима да је „срећан што су и Елкан и Виња изнели основне концепте куће”. А онда се запитао како би његов отац прихатио будући електрични ауто: „Па он је увек био широких схватања, од екстремних аутомобила до тзв. грантуризмо јер најлепши 'ферари' је увек онај следећи, најновији.”

У „Ферарију” су, када су пројектовали нову зграду, мислили пре свега о радницима, па има и додатних просторија за обучавање запослених. Усавршавање запослених започело још пре две године за рад у новим фабричким погонима.

Приликом изградње планирано је више зелених површина, да буду бољи услови за рад, просторије за релаксацију, као и више природне светлости, али и боље вештачко осветљење.

Фабрика има 3.000 соларних плоча од 1,3 мегавата инсталираних на крову. Када се крајем године буде угасило постројење које је било у власништву чак три генерације, зграда ће радити на основу енергије из обновљивих извора. Више од 60 одсто енергије потребне за тестирање батерија и мотора добијаће се из акумулатора.

У првих шест месеци ове године „Ферари” је запослио 250 нових радника, а очекује се да се тај број увећа. Виња је изјавио да ће ту радити око 300 људи, биће новозапослених, али и радника из других „Фераријевих” фабрика. У „Ферарију” је запослено 5.000 људи, а у последњих 10 година тај број је већи за 75 одсто.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару