Читај ми!

Јапан шаље у свемир први сателит од дрвета

Први дрвени сателит на свету изградили су јапански истраживачи који кажу да ће њихова мала коцкаста летелица бити лансирана на ракети „Спејс екса“ у септембру.

Свака страна експерименталног сателита коју су развили научници са Универзитета Кјото и компанија за сечу шума "Sumitomo Forestry" има само 10 центиметара.

Креатори очекују да ће дрвени материјал потпуно изгорети када уређај поново уђе у атмосферу – потенцијално пружајући начин да се избегне стварање металних честица када се сателит врати на Земљу.

Те металне честице могле би имати негативан утицај на животну средину и телекомуникације, рекли су програмери када су најављивали завршетак изградње сателита.

„Сателити који нису направљени од метала требало би да постану пракса и у ствари нешто што је мејнстрим“, рекао је Такао Дои, астронаут и професор на Универзитету У Кјоту.

Програмери планирају да сателит, направљен од дрвета магнолије, назван "LignoSat", предају свемирској агенцији JAXA следеће недеље.

Биће послат у свемир ракетом „Спејс екса“ из центра „Кенеди“ у септембру, ка Међународној свемирској станици (MСС).

Одатле ће сателит бити пуштен из јапанског експерименталног модула MСС како би се тестирала његова снага и издржљивост.

„Подаци ће бити послати са сателита истраживачима који могу да провере да ли сателит може да издржи велике промене температуре“, рекла је портпаролка компаније за сечу шума "Sumitomo Forestry".

Сателит ће три године кружити скоро 400 километара изнад Земље.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије