Представљен нови ћирилички фонт уз планове за примену вештачке интелигенције у употреби ћирилице

Поводом 12 година постојања ћириличког домена СРБ Регистар националног интернет домена Србије представио је нови ћирилички фонт. Представљен је и нови пројекат за бржи развој рачунарске обраде српског језика Комтекст, као и планови коришћења вештачке интелигенције у онлајн развоју употребе ћирилице.

Нови ћирилички фонт, Нео Гео РНИДС, за непуних годину дана израдила је Оливера Стојадиновић, емеритус професорка Академије примењених уметности.

„Писмо се одликује тиме што је геометријског карактера. Самим тим је погодније за интернет, што је врло важно, јер од када сарађујемо са РНИДС-ом, акценат је на употреби писама на интернету", рекла је Оливера Стојадиновић, аутор Нео Гео РНИДС писма.

Прошле године Регистар је у сарадњи са више ИТ компанија покренуо пројекат Контекст, са циљем да се слободно развијају доступни интернет алати и ресурси за обраду српског језика, који се могу користити у било које сврхе.

У првој години рада, усредсредили су се на правно-административне текстове, који су најзначајнији за широку јавност.

„Приликом претраге текстуалних података из правног домена, ви можете да добијете резултате претраге, независно од тога у ком облику се ти термини јављају у документима које претражујете, што је до сада у принципу било немогуће", каже Вук Батановић, научни сарадник Иновационог центра ЕТФ Београд, руководилац пројекта.

Нове генерације вештачке интелигенције имају велике могућности за обраду текста. Ти модели, нажалост, прилагођени су само основној комуникацији на српском језику. Зато је битан следећи корак - припрема података за прилагођавање ових модела српском језику.

„То је битно да обезбедимо не само за ове моделе који баратају текстом, него и за друге језичке технологије нпр. за могућност претварања говора у текст и за могућност генерисања говора из текста", рекао је Слободан Марковић, саветник за дигиталне технологије УНДП.

На сајту РНИДС-а можете бесплатно преузети нови ћирилички фонт у 14 различитих тежина. У Србији имамо готово 137 хиљада регистрованих латиничких РС домена, док је на ћирилици регистровано тек нешто више од 3.600 СРБ домена.

уторак, 05. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво