Читај ми!

У сусрет новој ери едукације у домену вештачке интелигенције – почео први AI Master Class: Регулисање вештачке интелигенције

Институт за вештачку интелигенцију Србије у сарадњи са Факултетом организационих наука успешно је започео AI Master Class: Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови.

Свечани почетак првог свеобухватног едукативног програма о регулисању вештачке интелигенције одржан је у просторијама Научно-технолошког парка у Новом Саду, а присутнима су се обратили државни секретар у Министарству науке, иновација и технолошког развоја проф. др Мирослав Трајановић, проф. др Душан Бараћ, продекан за дигитални развој Факултета организационих наука и проф. др Дубравко Ћулибрк, в.д. директора Института за вештачку интелигенцију Србије.

„Вештачка интелигенција нам доноси бројне предности, али са њима долазе и изазови које морамо препознати, разумети и, што је најважније, решавати. Ако имате капацитет да детектујете потенцијалне проблеме на стотинама хиљада мамограма у једом дану, шта је све потребно урадити да се осигура да та технологија, када се примени, заиста допринесе целом друштву и не угрози ничија права? Када користите ВИ да помогне стручњацима у дизајнирању социјалних политика, како да се осигурате да су ти исти стручњаци потпуно свесни свих ограничења алата које користе?“, истакао је в.д. директора Института за вештачку интелигенцију Србије проф. др Дубравко Ћулибрк.

„Етика у вештачкој интелигенцији више није само апстрактна идеја из романа Исака Асимова. То је концепт који нас води кроз развој и примену технологија ВИ на начин који поштује људска права, слободе и достојанство сваког појединца. Наша одговорност, као лидера у области ВИ, је да обликујемо будућност вештачке интелигенције на начин који је у складу са највишим етичким стандардима и принципима. Да бисмо то постигли, морамо образовати и оспособити будуће генерације стручњака, који ће бити способни да препознају и решавају тренутне и будуће изазове у овој широкој области“, додао је проф. Ђулибрк.

Први едукативни блок предавања фокусиран је на увод у вештачку интелигенцију, улогу вештачке интелигенције у дигиталној трансформацији и разматрање утицаја вештачке интелигенције на друштво и економију, као и на радионице које се баве разоткривањем система вештачке интелигенције и спремности организације за употребу вештачке интелигенције.

AI Master Class: Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови реализује се под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Министарства информисања и телекомуникација и Министарства унутрашње и спољне трговине и уз подршку бројних партнера из привреде.

Током октобра, новембра и децембра учесници ће имати прилику да истражују теме вештачке интелигенције и сусрећу се са њеним правним и етичким дилемама кроз комбинацију теоријских и практичних сесија. Интерактивна предавања и радионице обрадиће важна питања попут значаја вештачке интелигенције у бизнису, развоја пословних модела базираних на анализи података, улози вештачке интелигенције у очувању информационе безбедности, сузбијања дискриминације у контексту вештачке интелигенције, заштите података, као и значају отворених података.

За додатне информације о AI Master Class-у и наредним терминима предавања, на располагању је званична веб страница или имејл адреса: pr@ivi.ac.rs.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара