Читај ми!

Рампа за ChatGPT: Гардијан блокирао четбота да узима информације са сајта британског листа

Британски лист „Гардијан“ блокирао је компанију "OpenAI" да прикупља информације како би унапређивала своје производе, попут ChatGPT.

Забринутост од тога да компанија недозвољено користи садржај како би стварала и унапређивала своје производе вештачке интелигенције довела је до тога да су многи уметници, представници креативних индустријских грана и медији позвали да се уведу мере како би се заштитила њихова интелектуална својина.

Гардијан је потврдио да је спречио "OpenAI" да помоћу свог софтвера прикупља садржај са сајта британског листа.

Генеративна вештачка интелигенција, која обухвата производе који стварају веома убедљив текст, фото и аудио садржај уз просту људску наредбу, задивила је јавност од како је напредна верзија ChatGPT представљена прошле године.

Технологија иза ChatGPT и сличних четботова се „тренира“ тако што се храни огромним количинама података са интернета, укључујући новинске чланке, што омогућава овим оруђима да по наредби стварају садржај, али и да предвиде највероватнију реч или реченицу коју ће корисници да укуцају.

Компанија "OpenAI" најавила је у августу да ће омогућити сајтовима да блокирају њен софтвер да приступи садржају, мада то не обухвата сав претходно узет садржај. Неки сајтови већ су се одлучили на тај потез.

Прикупљање интелектуалне својине са Гардијановог сајта у комерцијалне сврхе је, и увек ће бити, супротно нашим правилима“, навели су из британског листа.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке