Читај ми!

Како да не постављате глупа питања чет-боту и другим алатима заснованим на ВИ

Комуницирање са алатима заснованим на вештачкој интелигенцији попут Chat GPT-ја може да буде тешка уколико не знате како тачно да срочите упит који ће дати резултат који сте очекивали. Такође, вешто писање такозваних промптова ускоро ће бити једна од вештина које ће послодавци имати на списку обавезних.

Како да не постављате глупа питања чет-боту и другим алатима заснованим на ВИ Како да не постављате глупа питања чет-боту и другим алатима заснованим на ВИ

После почетног узбуђења које је изазвао Chat GPT, алат за обраду језика који покреће вештачка интелигенција (ВИ), употреба чет-ботова постаје све уобичајенија. Иако је ВИ грозница захватила већи део планете, много је оних који нису ни пробали да их употребе за посао нити то умеју.

Како се вештачкој интелигенцији дају упутства?

Прављење захтева, такозваних промтова је техника која омогућава ефикасну комуникацију са генеративним моделима заснованим на машинском учењу. Системи као што су Chat GPT, Бард и Dall-Е ће правити текст, слике и музику када им се да опис – који се зове промпт – који им даје упутства шта да генеришу.

Писање промпта може драстично да промени резултат

Процес формулисања захтева за систем вештачке интелигенције тако да производи резултат који ће у потпуности одговарати очекивањима корисника назива се и инжењеринг промптова (prompt engineering).

Зар није довољно постављати питања?

Писање прецизних захтева захтева више пажње од постављања питања. Ако напишете оно што вам прво падне на памет Chat GPT ће вам можда и дати задовољавајући одговор. Али можда и неће.

Инжењеринг промптова укључује разматрање посебности алата, то јест модела да би се конструисали улазни подаци које ће он јасно разумети.

На тај начин се добијају резултати који су кориснији, занимљивији и прикладнији ономе што имате на уму. Када добро формулишите упит, одговор може чак и надмашити очекивања.

Чет-ботови као што су Chat GPT, Бард и Бинг чет могу бити изузетно згодни за обављање свакодневних административних задатака.

Адвокати су их користили за писање мејлова, сумирање белешки са састанака, састављање уговора, планирање празничних распореда и давање одговора на сложена питања и то све скоро тренутно.

„Свако може имати једног од најмоћнијих личних асистената на планети који га чини продуктивнијим или му омогућити да прави ствари које иначе не би. Али морате да знате како да комуницирате с њим“, каже Џулс Вајт, ванредни професор рачунарства на Универзитету Вандербилт у Нешвилу, у Тенесију.

А то управо значи да морате знати како да дајете ефикасна упутства – промптове.

Бити вешт у писању промптова може импресионирати оне који су у компанији задужени за запошљавање.

Мат Бурнеј, саветник за запошљавање на сајту посвећеном каријерном развоју Indeed, каже да је број огласа за посао у којима се тражи знање које подразумеве рад са вештачком интелигенцијом мали, али да расте, а компаније у различитим индустријама све више траже како да интегришу алате који су засновани на ВИ у своје радне токове.

Бурнеј упозорава да уколико тренутно не користите такве алате, бићете иза оних који знају да их користе.

Постоји неколико популарних техника за писање упутстава. Често коришћен трик је да алату кажете да се прави да је адвокат, лични тутор, инструктор или било шта друго, и он ће имитирати њихов тон и стил.

Или, за вежбу, урадите обрнуто – упутите чет-бота да изврши задатак имајући на уму одређену публику: петогодишњака, тим биохемичара, корпоративну божићну прославу, и добићете резултат прилагођен тој демографској групи.

Оно што је најважније, не морате сами да знате стилске карактеристике личности, већ то можете препустити систему да открије.

За решавање проблема прикладније је замолити модел да „размишља корак по корак“. Тако ће поделити решавање на ситније делове, што ће резултат учинити разумљивијим за корисника.  

Примери не могу да шкоде 

Уколико моделу покажете пример проблема са решењем које је корак по корак објашњено, то може побољшати његову способност да пронађе тачан одговор када решава друге, сличне задатке.

Ако имате на уму врло специфичан резултат, отпремите узорак текста или слику која илуструје шта желите да се генерише и упутите модел да га користи као шаблон. Ако је резултат у почетку непрецизан, дајте моделу још неколико специфичних примера.

„Желите да размишљате о томе као о континуираном разговору где понављате кораке и усавршавате их“, каже Вајт.

И не заборавите на основе свакодневног језика: јасна упутства која погрешно тумачење своде на минимум. Експлицитно наведите шта радите, а шта не желите за резултат и поставите тачан број речи и јасан формат.

Шта треба избегавати

Непожељно је користити нејасан језик са превише додатних информација. Овакви модели не могу погађати укус корисника, идеје или визију производа коју има на уму.

Немојте штедети на специфичностима или контексту, нити претпостављати да ће модел, ако нешто недостаје, исправно попунити празнину. 

Упркос свему наведеном, чет-бот не можете спречити да даје нетачне резултате. Велики језички модели ће фабриковати изворе чак и када им је изричито наложено да не пружају информације које звуче уверљиво, али су потпуно лажне.

„То је нерешив проблем са овим моделима. Они су дизајнирани да предвиде низ речи које реплицирају људски језик, што не мора да има везе са истином или стварношћу“, поручује Мхаири Аиткен, сарадник за етику на Институту Алан Тјуринг, са седиштем у Британској библиотеци у Лондону.

Паметно писање захтева, међутим, може помоћи у суочавању са неистинитим подацима ако се појаве.

„Ако чет-бот износи нетачне тврдње, можете да укажете на грешке и затражите од њега да препише одговор на основу ваших повратних информација“, каже Марсел Шарт, предавач пословне аналитике на Универзитету у Сиднеју.

Вајт предлаже да замолите модел да направи листу основних чињеница на које се његов резултат ослања, тако да можете да их проверите појединачно. Или му доставите нумерисану листу чињеница на којима ће заснивати свој одговор и нека наведе сваку када је употреби, да бисте касније убрзали проверу чињеница. 

Може ли писање промптова прерасти у занимање?

Програмери који раде на развоју алата заснованих на вештачкој интелигенцији ангажовали су ауторе промптова да тестирају ограничења и недостатке својих модела како би се боље носили са уносима корисника.

Дуговечност ових позиција није загарантована јер нема сертификације нити школе за учење писања промптова, а осим тога можда ће се тражити искључиво они који осим те вештине имају програмерско знање.

На ширем тржишту послова, писање захтева за ВИ алате посматраће се, највероватније, као вештина која се захтева код различитих улога и вреднује при запошљавању.

„Искуство у коришћењу великог језичког модела или генеративног унапред обученог трансформатора биће услов за скоро сваки посао у канцеларији. Јер ако то не умете, спорије ћете извршавати задатке и остваривати циљеве“, упозрава Бурнеј.

Застаревање вештина гарантовано је у свету са вештачком интелигенцијом

Технике које сада дају добре резултате у раду са постојећим алатима могу се ускоро показати мање корисним или чак непотребним у ажурираним верзијама алата.

„Мислим да ће постојати основни концепти и обрасци који се неће мењати. Многи постојећи ефикасни начини изражавања постаће мерила за обучавање нових модела, тако да ће неки промптови дати повратне информације о самим моделима“, каже Вајт, који сугерише да ће програмери који раде на развоју алата заснованих на вештачкој интелигенцији узети у обзир уобичајене технике писања промптова.

Што је још важније, способности модела да схвате чак и најнеодређеније, неконструисане упите могле би се драматично побољшати.

„Како ови системи постају бољи и како интеракција са њима постаје интуитивнија, можда нам у будућности неће ни требати увежбани писци прецизних упита“, каже Аиткен.

За неке програмере, то је циљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара