Читај ми!

Отац вештачке интелигенције Џефри Хинтон дао отказ у Гуглу: Четботови ће бити паметнији од нас

Џефри Хинтон, којег често називају оцем вештачке интелигенције, дао је отказ у „Гуглу“ и навео да је разлог за такав потез забринутост због поплаве вештачких и лажних информација, видео-материјала и фотографија, као и могућност да вештачка интелигенција потпуно поремети тржиште рада.

Хинтон је читавог живота радио на развоју нових технологија, а 2012. године је са још два своја студента на Универзитету у Торонту направио неуралну мрежу. Више од деценије радио је у „Гуглу“ на пољу вештачке интелигенције, а сада је дао отказ.

Навео је да је примаран разлог за напуштање „Гугла“ могућност да слободно прича и упозори на опасност од вештачке интелигенције, а признаје да делимично жали због својих доприноса у тој области.

Његов рад у великој мери је допринео развоју садашњих система попут ChatGPT-а.

Амерички стручњак рекао је за Њујорк тајмс да је до прошле године веровао да је „Гугл“ био добар чувар те технологије, али да се ситуација променила када је „Мајкрософт“ почео да инкорпорира четбот у свој Бинг претраживач, па је компанија почела да се брине за свој примарни посао интернет претраживача.

Неке од опасности четботова су прилично застрашујуће, рекао је за Би-Би-Си, упозоравајући да би могли да постану интелигентнији од људи, као и да би могли да их експлоатишу они са не тако добрим намерама.

„Дошао сам до закључка да је врста интелигенције коју развијамо веома другачија од интелигенције коју ми имамо. То вам је слично као када бисте имали 10.000 људи и кад год један од њих нешто научи, сви то аутоматски знају. На тај начин ови четботови могу да знају много више од било које особе“, истиче Хинтон.

Његова забринутост на краткорочном плану јесте нешто што је већ постало стварност – људи неће моћи да разлуче између тога шта је истинито или тачно због поплаве фотографија, снимака и текстова које је генерисала вештачка интелигенција.

Хинтон наводи и да би вештачка интелигенција убрзо могла да замени послове попут правних саветника, личних помоћника, али и многа друга занимања у будућности.

„Гуглов“ главни научник Џеф Дин захвалио је Хинтону на свему што је урадио у компанији и на његовим доприносима у прошлих десет година.

Дубоко сам уживао у свим нашим разговорима током година. Недостајаће ми и желим му све најбоље“, рекао је Дин.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво